Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pozor na falšovaný med z Číny: Láka cenou, no včelári krútia hlavou
Zdielať na

Pozor na falšovaný med z Číny: Láka cenou, no včelári krútia hlavou

BRATISLAVA / Mnohí podvodníci sú rýchlejší a dokonca vynaliezavejší ako laboratóriá Európskej únie. Ukazujú to viaceré prípady falšovania medu. Hoci v ázijských krajinách počet včelstiev nestúpol, produkciu medu tam dokázali zdvojnásobiť. A ich neférové produkty končia aj v našich obchodných reťazcoch.

Je to jedna z najťažších sezón za posledných 20 rokov. Pre výkyvy počasia vyprodukovali asi len štvrtinu celoročnej produkcie. Najviac chýba medovicový med. "A preto je veľmi zvláštne, že sa rozmohol alebo zvýšil počet tých predajcov, ktorí ponúkajú spotrebiteľom veľké množstvá medovicového medu," uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárske a potravinárskej komory. 

Med nie je len potravina

Podľa Zväzu včelárov to, že počet predajcov medovicových medov rastie práve v sezóne, keď je ho nedostatok, len potvrdzuje fakt, že med patrí medzi najviac falšované potraviny. "Med nie je len potravina, ale aj liečivo. Zdravotné, kladné účinky isto budú chýbať. Sú umelo vytvorené v kategórií umelých sladidiel," vysvetľuje Pavol Fiľo, predseda zväzu včelárov. Včelár Viktor Šepeľa z Nižných Ladičkoviec tvrdí, že pravý med obsahuje antibakteriálne, antivírusové a antimykotické vlastnosti. 

Odborníci varujú hlavne pred produktmi z východnej Ázie. Hoci sa tam počet včelstiev nezvýšil, produkciu zdvojnásobili, a to pridávaným ryžových sirupov a dofarbením umelými farbivami. Aj falšovateľské technológie sa postupne vyvíjajú. "Toto je posledná, na ktorú systém kontroly EÚ nestihol legislatívne reagovať. Máme možnosť kontroly nukleárnu magnetickú kontrolu, ktorá to odhalí, ale nie je to schválená certifikovaná metodika," vysvetľuje Fiľo.

​Ako sa nenechať oklamať?

Momentálne je na obale zmiešaných medov uvedená iba informácia, či je o produkt z Únie, alebo mimo nej. Toto však má byť nahradené údajom o všetkých krajinách pôvodu. Ideálne je nakupovať med priamo od včelára, ktorého spotrebiteľ pozná.

Na prvý pohľad je nemožné rozoznať med od rôznych napodobenín. Spozornieť by sme mali už pri cene. "Momentálne sa cena medovicového medu pohybuje nad 10 eur, teda každý jeden medovicový med výrazne lacnejší určite nebude pravý," doplnila Holéciová. Medzi falošným a pravým medom sú aj fyzické rozdiely. "Pravý med ani po rokoch nezmení chuť, na rozdiel od pančovaného, ktorý po čase chutí ako slivkový lekvár," vysvetľuje rozdiel včelár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy