Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Posun v akcii Rozuzlenie: Súčasný aj bývalý riaditeľ SIS budú vyšetrovaní na slobode
Zdielať na

Posun v akcii Rozuzlenie: Súčasný aj bývalý riaditeľ SIS budú vyšetrovaní na slobode

ŽILINA / V nedeľu 20. augusta v ranných hodinách prepustili zo zadržania obvineného riaditeľa SIS Michala Aláča. Potvrdil to odbor komunikácie policajného prezídia. Obvinený je v kauze Rozuzlenie spolu s ďalšími súčasnými a bývalými predstaviteľmi bezpečnostných zložiek.

Vyšetrovateľ ani prokurátor ale nepodal návrh na väzbu

Michal Aláč sa objavil na tlačovom brífingu po boku obhajcu Mariána Bošanského. Oznámili, že Aláč bude stíhaný na slobode. V pondelok 21. augusta plánuje riadne nastúpiť do práce. "Skutok ako taký odmietam a všetky skutočnosti, ktoré sú v tomto skutku uvedené, budem vedieť vysvetliť po zbavení mlčanlivosti od prezidentky," uviedol šéf tajných. Deklaroval, že spolupracoval s vyšetrovateľmi a chápe ich snahu skutok objasniť. Aj oni podľa neho musia pochopiť, že spravodajská činnosť je utajovaná, preto nemohol pri prvom výsluchu všetko objasniť.

Jeho právny zástupca Marián Bošanský priblížil, že počas zadržania šéfa SIS prebiehala konfrontácia jeho výpovede s iným svedkom. Obhajoba si myslí, že dôvody na zadržanie pominuli skôr, ako bol prepustený. Bošanský považuje obvinenie za nelogické. Nič podľa neho nepreukazuje existenciu zločineckej skupiny a jej fungovanie. Podotkol, že preukázané nebolo ani zneužívanie právomocí verejného činiteľa. 

Pozrite si celú tlačovú besedu Michala Aláča po prepustení:

​​Zadržaný bol z dôvodu možného marenia vyšetrovania

​Riaditeľa SIS Michala Aláča zadržala NAKA v piatok 18. augusta. Zadržali ho po štvrtkovom výsluchu pre obavy z možného marenia vyšetrovania a ovplyvňovania svedkov. “Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ po vykonaní výsluchu zadržal obvineného z kolúzneho dôvodu,” potvrdilo vo svojom stanovisku policajné prezídium. Polícia mohla Aláča v cele držať 48 hodín. To je čas, ktorý má vyšetrovateľ s prokurátorom na to, aby sa rozhodli, či bude pre šéfa SIS žiadať väzbu. 

​Na slobode je aj exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský

V sobotu vo večerných hodinách skončilo vypočúvanie Vladimíra Pčolinského, ktorý bude taktiež stíhaný na slobode. "Bolo to dlhé ale príjemné. Ja sa rád porozprávam s ľuďmi a s OČTK. Rád im vysvetlím veci, lebo toto je strašné nedorozumenie. A mám pocit, že tu vôbec nejde ani tak o trestné konanie ako o personálne zmeny v bezpečnostných zložkách," uviedol s humorom obvinený. Je taktiež obvinený v kauze Rozuzlenie spolu so šéfom NBÚ Romanom Konečným. Taktiež čelí obvineniu aj expolicajt Ján Kaľavský a expríslušník SIS Martin Ciriak. Na čele skupiny mal stáť Peter Košč, prezývaný "Pán X". Ten má údajne riadiť zločineckú skupinu.

"Bojovať s ľudskou hlúposťou je strašne ťažké. Najmä keď ľudská hlúposť má pečiatku a putá. Tá zločinecká skupina je zložená z ľudí, ktorí sa nemohli nikdy stretnúť, ktorí sa medzi sebou nepoznajú. V čase, kedy mala zločinecká skupina fungovať, ja som sedel na samotke v Leopoldove. Ďalší človek bol na úteku v zahraničí," povedal.

Vyjadrovali sa aj politici

Kauza v bezpečnostných zložkách slušne rozvírila aj politickú hladinu. Predseda parlamentu Boris Kollár už vyzýva prezidentku, aby odvolala policajného prezidenta Štefana Hamrana. A nielen on.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy