Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Akcia Rozuzlenie: NAKA zadržala riaditeľa SIS Michala Aláča
Zdielať na

Akcia Rozuzlenie: NAKA zadržala riaditeľa SIS Michala Aláča

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / V piatok, 18. augusta, NAKA zadržala riaditeľa SIS Michala Aláča. O jeho zadržaní informoval šéf Smeru Robert Fico na sociálnej sieti. Informáciu pre TV JOJ potvrdilo Prezídium Policajného zboru SR.

“Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ po vykonaní výsluchu zadržal obvineného z kolúzneho dôvodu,” potvrdilo vo svojom stanovisku policajné prezídium. Polícia môže Aláča v cele držať 48 hodín. To je čas, ktorý má vyšetrovateľ s prokurátorom na to, aby sa rozhodli, či bude pre šéfa SIS žiadať väzbu.

O zadržaní Aláča informoval šéf Smeru na sociálnej sieti krátko po 19. hodine. Podľa Fica NAKA ako dôvod uviedla, že by mohol ovplyvňovať svedkov. "To sa nedá bez predbežného súhlasu špeciálnej prokuratúry," uviedol Fico na sociálnej sieti.

Šéfa tajných pred vyšetrovateľom vypovedal dlhé hodiny. Ani do podvečerných hodín nebolo ešte jasné, či si ho policajti nechajú v cele, budú preňho žiadať väzbu alebo ho prepustia. Podľa informácií TV JOJ z budovy NAKA zatiaľ nevyšiel ani Aláčov advokát. 

Aláča obvinili v rámci akcie "Rozuzlenie" spolu s jeho predchodcom a šéfom NBU. Na čele skupiny mal stáť Peter Košč, prezývaný "Pán X". 

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Obvinenie Aláča a ďalších štyroch osôb sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy