Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Akcia Rozuzlenie pokračuje. Prepustili Martina Ciriaka, ostáva stíhaný na slobode
Zdielať na

Akcia Rozuzlenie pokračuje. Prepustili Martina Ciriaka, ostáva stíhaný na slobode

BRATISLAVA / Jeden z najmocnejších mužov v bezpečnostných zložkách od rána vypovedá na NAKA. Michal Aláč dlhé hodiny vysvetľuje policajtom, že žiadne zločiny nespáchal a nie je ani členom organizovanej skupiny. Zatiaľ nie je jasné, či ho prepustia alebo ho budú chcieť mať vo vyšetrovacej väzbe. Šéfa tajných obvinili v rámci akcie "Rozuzlenie" spolu s jeho predchodcom a šéfom NBU. Na čele skupiny mal stáť Peter Košč, prezývaný "Pán X".

Sľuboval, že príde, a sľub aj dodržal. Šéf SIS Michal Aláč sa vrátil zo služobnej cesty a krátko po 10-tej prišiel rovno do Žiliny na výsluch na NAKU.

Pred vyšetrovateľom vypovedal dlhé hodiny. Ani do podvečerných hodín nebolo ešte jasné, či si ho policajti nechajú v cele, budú preňho žiadať väzbu alebo ho prepustia. Popoludní bolo jasné, že ho policajti po výsluchu neprepustili.

Najbližšie sa má pred vyšetrovateľov postaviť aj bývalý šéf tajných Vladimír Pčolinský. Jeho výsluch po návrate z cudziny je naplánovaný na sobotu. Pčolinský avizoval, že bude maximálne súčinný. Policajti čakajú aj na návrat z dovolenky šéfa Národného bezpečnostného úradu Romana Konečného, ktorý si vraj už tiež dohodol termín.

"Ak by tu bol, tak je zadržaný a robia sa s ním procesné úkony," uviedol policajný prezident Štefan Hamran. Vo štvrtok podvečer po výsluchoch prepustili zo zadržania bez obvinenia dvoch policajtov. Jozef Khandl a Michal Vyšváder kedysi pracovali na Úrade inšpekčnej služby v tíme Oblúk pod Dianou Santusovou.

"Čo bude napríklad s pani Santusovou? Lebo celá tá záležitosť bola okolo nej a ona nie je ani medzi zadržanými, ani obvinenými, že či aj k tejto osobe nejaké kroky smerujú. To je na vyšetrovateľovi a dôkaznej situácie. A to, že sa bez obvinenia pustili? To je bežný štandard, to sa robí normálne a bežne," dodal Hamran. Policajnú celu opustil aj ďalší zo zadržaných. Exsiskára Martina Ciriaka prepustili, no stále ostáva stíhaný na slobode.

Petra Košča, exriaditeľa tajných Pčolinského, jeho nástupcu Aláča, riaditeľa NBU Konečného, exšéfa operatívy Káľavského či exsiskára Ciriaka vyšetrovateľ viní zo založenia zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa či marenia spravodlivosti. Skupina mala mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj sa snažiť diskreditovať takzvaných Čurillovcov.

"Videli sme tlačové konferencie bývalého obvineného policajného prezidenta o klobáskach, o vložených peniazoch do indexov o rôznych cukrovinkách to boli výsledky protikorupčnej činnosti prezídia policajného zboru. Títo tu korupciu vidia jasne," povedal Hamran.

Súvisiace články