Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
541. deň na Ukrajine: USA dali Dánsku a Holandsku súhlas s odovzdaním F-16 Ukrajine
Zdielať na

541. deň na Ukrajine: USA dali Dánsku a Holandsku súhlas s odovzdaním F-16 Ukrajine

MOSKVA / ​Nad Moskvou zostrelili dron, ktorého trosky poškodili pavilón výstaviska. ​Skupina európskych krajín poskytne Ukrajine obranné vybavenie za 90 miliónov libier. Loď, ktorá ako prvá využila humanitárny koridor z Ukrajiny, kotví v Istanbule. ​USA dali Dánsku a Holandsku súhlas s odovzdaním F-16 Ukrajine, píše Reuters. ​Moskovský súd nariadil likvidáciu Sacharovovho centra.

​Nad Moskvou zostrelili dron, ktorého trosky poškodili pavilón výstaviska

Nad Moskvou bol v noci na piatok, 18. augusta, zostrelený dron, ktorého trosky poškodili jeden z pavilónov tunajšieho výstaviska, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na záchranárov a starostu mesta Sergeja Sobjanina. Podľa nich nebol nikto zranený. Kvôli incidentu bol krátko uzavretý vzdušný priestor nad všetkými civilnými letiskami ruskej metropoly, vrátane medzinárodného letiska Šeremeťjevo a letiska Vnukovo.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka informovala o hlasnom výbuchu blízko centra ruskej metropoly. Moskovské úrady neskôr uviedli, že protivzdušná obrana okolo 04: 00 miestneho času (03: 00 SELČ) zničila bezpilotné lietadlo. Moskovské výstavisko leží zhruba šesť kilometrov severne od Kremľa.

Sobjanin napísal, že neboli zaznamenané ani žiadne významné škody v areáli výstaviska. TASS píše o poškodení jedného z pavilónov. Na mieste zasahovali záchranné zložky. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že za pokusom o útok stojí Ukrajina. Tá zatiaľ incident nekomentovala.

Kvôli incidentu bol krátko uzavretý vzdušný priestor nad štyrmi moskovskými letiskami, sedem letov bolo kvôli tomu odklonených na iné letiská, uviedla agentúra Reuters. Podľa ruskej verzie serveru BBC je piatkový dronový incident tento mesiac tretím útokom v oblasti Moskvy a ôsmym od začiatku mája.

​Skupina európskych krajín poskytne Ukrajine obranné vybavenie za 90 miliónov libier

Skupina európskych krajín na čele s Britániou poskytne Ukrajine vybavenie na protivzdušnú obranu proti ruským útokom v hodnote 90 miliónov libier. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie skupiny, do ktorej patrí aj Nórsko, Holandsko, Dánsko a Švédsko. "Tieto systémy protivzdušnej obrany môžu byť rýchlo nasadené buď na ochranu civilného obyvateľstva a infraštruktúry Ukrajiny, alebo na použitie na fronte," uviedol britský minister obrany Ben Wallace.

Hlavnú časť podpory tvorí zmluva v hodnote 56 miliónov libier s nórskou firmou Kongsberg, ktorá vyrába systémy na detekciu a likvidáciu bezpilotných lietadiel. Podrobnosti o ďalších dvoch zmluvách majú byť zverejnené neskôr.

Loď, ktorá ako prvá využila humanitárny koridor z Ukrajiny, kotví v Istanbule

Kontajnerová loď Josef Schulte, ktorá 16. augusta vyplávala z ukrajinského prístavu Odesa, dorazila k Bosporu a teraz sa nachádza v prístave v tureckom meste Istanbul. Na palube má 2114 kontajnerov s viac ako 30 000 tonami nákladu vrátane potravín, informovala v piatok, 18. augusta, stanica Rádio Sloboda (RFE/RL). Loď plaviaca sa pod hongkonskou vlajkou je vôbec prvým plavidlom, ktoré využilo dočasný koridor vytvorený Ukrajinou na evakuáciu lodí z jej prístavov. Táto kontajnerová loď kotvila v prístave Odesa rok a pol – od 23. februára 2022.

Ukrajinské námorníctvo minulý týždeň oznámilo otvorenie dočasného "humanitárneho koridoru" v Čiernom mori určeného pre civilné lode. Slúžiť má predovšetkým plavidlám, ktoré po vypuknutí vojny na Ukrajine uviazli v jej prístavoch Čornomorsk, Odesa a Južne. Keďže na spomínanej trase stále hrozí nebezpečenstvo zo strany ruskej armády a plávajúcich mín, kapitán alebo majiteľ musí pred opustením prístavu oficiálne potvrdiť pripravenosť na plavbu v nebezpečných podmienkach.

Po odstúpení Moskvy od tzv. obilnej dohody (17. júla) totiž ruské ministerstvo obrany deklarovalo, že za vojenské ciele bude považovať všetky plavidlá, ktoré sa plavia cez Čierne more do ukrajinských prístavov. Prvý takýto incident sa odohral 14. augusta a týkal sa lode Sukru Okan registrovanej pod vlajkou tichomorského ostrovného štátu Palau. Jej domovským prístavom je Istanbul.

Čiernomorská obilná iniciatíva zabezpečila, že sa na svetový trh dostalo viac ako 33 miliónov ton agroproduktov. USA, EÚ a OSN vyzvali Rusko, aby obnovilo svoju účasť na obilnej dohode.

​USA dali Dánsku a Holandsku súhlas s odovzdaním F-16 Ukrajine, píše Reuters

Spojené štáty schválili odovzdanie dánskych a holandských stíhačiek F-16 Ukrajine, aby sa mohla brániť ruskej agresii. Odovzdané majú byť po tom, ako ukrajinskí piloti dokončia výcvik v ovládaní týchto lietadiel, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa. Ukrajina volá po dodaní moderných západných stíhačiek, ktoré by jej pomohli čeliť doterajšej ruskej nadvláde vo vzduchu.

Washington poskytol Dánsku a Holandsku oficiálne uistenie, že USA urýchlia schválenie žiadosti o odovzdanie F-16 Ukrajine, hneď ako budú ukrajinskí piloti vycvičení, povedal Reuters spomínaný predstaviteľ. "Vítame rozhodnutie Washingtonu, ktoré dláždi cestu k poslaniu stíhačiek F-16 Ukrajine," napísal v sociálnej sieti X, predtým Twitter, holandský minister zahraničia Wopke Hoekstra a dodal, že teraz sa bude o celej záležitosti ďalej rokovať s európskymi partnermi.

Dánsko a Holandsko nedávno požiadali Spojené štáty o tieto istoty. USA musia schváliť odovzdanie amerických vojenských lietadiel na Ukrajinu, ktoré si predtým zaobstarali ich spojenci z NATO. Lietadlá F-16 vyrába zbrojovka Lockheed Martin.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken poslal listy svojim dánskym a holandským náprotivkom, v ktorých ich ubezpečil, že žiadosti budú schválené, uviedol americký predstaviteľ. "Píšem, aby som vyjadril plnú podporu Spojených štátov tak presunu stíhačiek F-16 na Ukrajinu, ako aj výcviku ukrajinských pilotov kvalifikovanými inštruktormi," uviedol Blinken v listoch, ktorých kópiu videla agentúra Reuters.

Koalícia 11 krajín mala tento mesiac v Dánsku začať s výcvikom ukrajinských pilotov na stíhačky F-16. Minulý mesiac vtedy úradujúci dánsky minister obrany Troels Poulsen uviedol, že Kodaň dúfa, že sa výsledkov výcviku dočká začiatkom budúceho roka.

​Moskovský súd nariadil likvidáciu Sacharovovho centra

Súd v Moskve nariadil likvidáciu regionálnej ľudskoprávnej organizácie Verejná komisia pre zachovanie dedičstva akademika Andreja Sacharova, známej ako Sacharovovo centrum. Vyhovel tým žiadosti ruského ministerstva spravodlivosti, informovala v piatok agentúra AFP. Sacharovovo centrum je jednou z najstarších organizácií na ochranu ľudských práv v Rusku: existuje od roku 1990, pričom vzniklo na základe komisie, ktorá sa snažila zachovať odkaz sovietskeho aktivistu za ľudské práva, disidenta a fyzika Andreja Sacharova.

Ministerstvo spravodlivosti vo svojom podnete konštatovalo porušenie územnej pôsobnosti Sacharovovho centra. Namietalo aj proti distribúcii materiálov bez označenia, že ich šíriteľom je tzv. zahraničný agent. Upozornilo tiež na nesúlad zakladajúcich dokumentov organizácie s ruskou legislatívou. Podľa ministerstva spravodlivosti sa Sacharovovo centrum dopustilo "hrubých a nenapraviteľných porušení". Vo svojej žiadosti o likvidáciu tejto rešpektovanej organizácie ministerstvo argumentovalo, že konanie Sacharovovho centra môže "motivovať ďalšie organizácie k porušovaniu zákona".

V januári tohto roka Sacharovovo centrum vysťahovali z budovy v centre Moskvy. Podľa webovej stránky centra im vtedy oddelenie majetku mesta Moskva oznámilo ukončenie nájomných zmlúv na všetky priestory: budovu, výstavnú halu a byt na ulici Zemľanoj val v centre Moskvy.

Sacharovovo centrum za dôvod vysťahovania označilo novelu zákona o zahraničných agentoch, podľa ktorej zahraniční agenti nesmú dostávať štátnu podporu – a všetky priestory centra boli v bezplatnom prenájme od mesta. "Tento právny konflikt opäť dokazuje, že zmyslom štátnej politiky je ničenie nezávislých organizácií, ktoré bránia verejné záujmy," uvádza vo vyhlásení na webovej stránke Sacharovovho centra.

Generálna prokuratúra predtým uznala Nadáciu Andreja Sacharova so sídlom v USA za nežiaducu v Rusku. Riaditeľ Sacharovovho centra Sergej Lukaševskij však vtedy upozorňoval, že z právneho hľadiska ide o dve nezávislé organizácie. Sacharovovo centrum však v Rusku vyhlásili za "zahraničného agenta".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy