Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
539. deň na Ukrajine: Pribúdajú obete a dobyté územia
Zdielať na

539. deň na Ukrajine: Pribúdajú obete a dobyté územia

KYJEV / Rusko hlási zostrelenie troch dronov nad Kalužskou oblasťou. Ukrajinská armáda na južnom fronte dobyla dedinu Urožajne. Ukrajinská mínometná paľba si v Belgorodskej oblasti vyžiadala jednu obeť. V utorok FSB údajne chytila "sabotérov" pri pokuse prekročiť hranicu do Brianskej oblasti, ktorá hraničí na juhu s Ukrajinou a na východe s Bieloruskom. Okrem CNN o tom v stredu informovala aj britská stanica BBC, ktorá vo svojej správe pripomenula, že daný útok sa uskutočnil 17. júla.

​Rusko v stredu oznámilo, že zostrelilo tri ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré sa údajne chystali zaútočiť na objekty v Kalužskej oblasti ležiacej v centre európskej časti Ruska. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina útok začala o 05.00 h ráno. Všetky tri drony však boli zachytené a zneškodnené systémami protivzdušnej obrany. Gubernátor Kalužskej oblasti Vladislav Šapša povedal, že drony boli zneškodnené na juhu oblasti a útok nemal žiadne následky, pokiaľ ide o obete na životoch či poškodenia infraštruktúry. "Ide už o najmenej piaty takýto útok nad Kalužskou oblasťou za obdobie jedného mesiaca," dopĺňa agentúra AFP. 

Ukrajinská armáda oslobodila ďalšiu dedinu

Ukrajinská armáda v stredu, 16. augusta, oznámila, že oslobodila dedinu Urožajne ležiacu v priemyselnej Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra AFP.
"(Dedina) Urožajne bola oslobodená. Naši obrancovia upevňujú svoje pozície na okrajoch. Ofenzíva pokračuje," uviedla vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach, námestníčka ukrajinského ministra obrany, Hanna Maľarová. Obec Urožajne mala pred vojnou podľa odhadov približne 1000 obyvateľov a je jednou z dedín, ktoré sa ukrajinské sily v posledných týždňoch pokúšajú dobyť.

Ruské ministerstvo obrany sa k tejto informácii nevyjadrilo. "Vojenské zdroje Ukrajiny sú napriek pomoci Západu takmer úplne vyčerpané," povedal v utorok, 15. augusta, ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ukrajinská armáda začala útok na Urožajne 8. augusta a už 12. až 13. augusta sa objavili správy, že sa ruskí vojaci dali na ústup. Ako nedávno poznamenal denník The New York Times, ak sa ozbrojeným silám Ukrajiny podarí prelomiť front pri Urožajne, budú len 80 kilometrov od dvoch veľkých prístavných miest — Berďanska a Mariupola.

Ruská armáda opäť zaútočila na prístavnú infraštruktúru

Terčom útokov s použitím dronov, ktoré v noci na stredu na Ukrajine podnikla ruská armáda, bola prístavná infraštruktúra v Odeskej oblasti. "Na útoky boli použité bezpilotné lietadlá typu Šáhid-136/131," informovalo ukrajinské letectvo. Podľa britskej stanice BBC, boli drony vypustené v niekoľkých vlnách z juhovýchodného smeru. Ukrajinská armáda tvrdí, že nad územím Odeskej a Mykolajivskej oblasti sa jej podarilo zostreliť 13 útočných dronov. "Ruské ministerstvo obrany sa k útokom nateraz nevyjadrilo," doplnila BBC, ktorá súčasne podotkla, že ruská armáda podniká útoky na Odeskú oblasť od polovice júla, pričom tvrdí, že ich cieľom sú lode bez posádky.

Šéf vojenskej správy, Odeskej oblasti Oleh Kiper uviedol, že zásahy v jednom z prístavov na Dunaji poškodili sklady a sýpky. Vzniknuté požiare boli zlikvidované, k obetiam na životoch nedošlo. "Nepriateľ zasiahol územie jedného z prístavov, pričom zničil hangáre s obilím a poľnohospodárskou technikou," uviedlo operačné velenie ukrajinskej armády pre sektor Juh vo svojom vyhlásení. Ukrajinské médiá predtým informovali o výbuchoch v prístave Izmajil a Reni. 

Ďalšia obeť v Belgorodskej oblasti 

Kvôli ukrajinskej mínotvornej paľbe pri ostreľovaní ruskej Belgorodskej oblasti, prišla o život ďalšia osoba. Vyhlásil to tamojší gubernátor, Viačeslav Gladkov.  "Dedina Novaja Tavolžanka v Šebekinskom okrese sa dostala pod mínometnú paľbu, ktorú neprežil jeden človek," napísal Gladkov v stredu v príspevku na sociálnej sieti. Ukrajina podľa ruských úradov ostreľovala Belgorodskú oblasť aj v minulosti. Približne pred týždňom ukrajinské jednotky zaútočili na Obec Gorkovskij v Grajvoronskom okrese a v júli bolo podľa Gladkova vypálených na dedinu Žuravľovka 21 delostreleckých granátov a tri kazetové bomby.
Podľa ruských štátnych médií milície Belgorodskej oblasti začali od začiatku augusta dostávať zbrane na obranu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tento krok zdôvodnil ukrajinskými útokmi. "Dodávky zbraní sú monitorované," doplnil hovorca. 

Rusko tvrdí, že na hranici zlikvidovalo štyroch ukrajinských "záškodníkov"

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu "zlikvidovala" skupinu štyroch ukrajinských "záškodníkov", ktorí sa pokúsili prejsť do Ruska zo severnej Ukrajiny. TASR informuje podľa agentúry AFP. "FSB Ruskej federácie a zložky ministerstva obrany v pohraničnom Starodubskom okrese v Brianskej oblasti zabránili pokusu preniknúť na územie Ruskej federácie," zverejnili ruské štátne tlačové agentúry oznámenie FSB. "Štyria sabotéri boli zlikvidovaní," uviedla. Štátne médiá informovali, že ruská bezpečnostná služba už druhýkrát za dva dni prekazila pokus "ukrajinských sabotérov", pripomenul v stredu portál britskej televízie Sky News. V utorok FSB údajne chytila "sabotérov" pri pokuse prekročiť hranicu do Brianskej oblasti, ktorá hraničí na juhu s Ukrajinou a na východe s Bieloruskom.

Ukrajinská SBU poskytla televízii CNN video zo zásahu dronov na Kerčskom moste

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) poskytla americkej televízii CNN videozáznam okamihu, keď experimentálne ukrajinské bezpilotné zariadenie zasiahlo podporný pilier mosta spájajúceho Rusko s anektovaným Krymským polostrovom. Okrem CNN o tom v stredu informovala aj britská stanica BBC, ktorá vo svojej správe pripomenula, že daný útok sa uskutočnil 17. júla. Útok spôsobil škody na cestných pruhoch mosta a podľa ruských predstaviteľov prišli počas neho o život dvaja civilisti. Bol to druhý útok na túto životne dôležitú dopravnú tepnu, ktorý poukázal na to, aké ťažké je pre Rusko brániť ju.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy