Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
540. deň na Ukrajine: Ukrajinské sily postupujú v oslobodzovaní územia
Zdielať na

540. deň na Ukrajine: Ukrajinské sily postupujú v oslobodzovaní územia

KYJEV / Ukrajinské sily pokračujú v oslobodzovaní svojho územia v južnej aj východnej časti frontu. Analytici Inštitútu pre štúdium vojny potvrdili ich postup v okolí obce Roboty v Záporožskej oblasti aj oslobodenie Urožajneho v Doneckej oblasti. Hovorca ukrajinského generálneho štábu dnes oznámil ďalšie úspechy južne od tejto obce. Ukrajinci sa podľa neho postupne opevňujú v novoovládnutých oblastiach. Pokračujú aj v útokoch na ruské pozície v okolí mesta Bachmut. Nemecko dodalo Ukrajine ďalšie dva systémy protivzdušnej obrany Iris-T. Podľa šéfa kancelárie prezidenta Zelenského tak bude nebo nad Ukrajinou chránené opäť o niečo viac.

​Ukrajinské sily pokračujú v protiofenzíve na juhu krajiny, hlási Kyjev

Ukrajinské jednotky pokračujú v protiofenzíve v smere na okupované mestá Melitopol a Berďansk na juhu Ukrajiny, zatiaľ čo pri Bachmute, Avdijivke a Marjinky na východe krajiny odrážajú ruské útoky. Útoky nepriateľa pri Kupjansku na severovýchode boli neúspešné, tvrdí ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu hneď nezávisle overiť.

Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) však potvrdzujú postup ukrajinských síl na západe juhoukrajinskej Záporožskej oblasti pri obci Robotone a na pomedzí Záporožskej a východoukrajinskej Doneckej oblasti, kde Ukrajinci oslobodili dedinu Urožajne.

Ruské ostreľovanie mesta Kupiansk si vyžiadalo jednu obeť

Jedna žena zahynula a ďalšia utrpela zranenia pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti. Vo štvrtok to uviedol tamojší gubernátor Oleh Synehubov. Moskva zas hlásila postup na frontovej línii. Podľa gubernátora ruské sily ostreľovali východnú časť mesta Kupiansk. Zahynula žena narodená v roku 1962, napísal na sociálnej sieti. "Ďalšia žena narodená v roku 1963 utrpela zranenia. Zdravotníci jej na mieste poskytli pomoc," dodal. Ruská armáda vo štvrtok oznámila, že vylepšila svoje pozície pozdĺž frontovej línie pri Kupiansku s podporou delostrelectva a letectva. Postup ruských síl prinútil miestne úrady vyzvať zraniteľných obyvateľov na evakuáciu. Moskva hlásila postup smerom na Kupiansk aj v uplynulých dňoch. Rusko tiež tvrdí, že na južnom fronte odrazilo útoky pri obci Urožajne, ktorú ukrajinské sily podľa Kyjeva tento týždeň oslobodili. Ukrajina spustila očakávanú protiofenzívu na oslobodenie Ruskom okupovaného územia v júni, priznala však ťažké bitky pri snahách o prelomenie opevnených ruských pozícií.

Ukrajina tvrdí, že zadržala ruského agenta plánujúceho raketový útok na Kyjev

 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala ruského agenta, ktorý údajne plánoval raketový útok na Kyjev. SBU informovala, že 23-ročný zadržaný pracoval pre hlavné riaditeľstvo ruských ozbrojených síl, pričom vyhľadával pozície ukrajinských obranných síl v Kyjeve a jeho okolí. Najviac sa údajne zaujímal o vojenské základne, na ktorých sa vykonávajú servisné a údržbové práce. Ruským úradom však poskytoval aj informácie o elektrických rozvodniach v hlavnom meste. Údajne ho prichytili "pri čine", a síce pri tom, ako natáčal vojenskú základňu, ktorej GPS súradnice zároveň zadával do elektronickej mapy. SBU tvrdí, že muža žijúceho v Odese platila ruská vojenská rozviedka. Pri prehliadke jeho domu sa našiel notebook a smartfón s dôkazmi o jeho protiukrajinskej činnosti. Muž je momentálne vo väzbe a v prípade usvedčenia mu hrozí doživotný trest odňatia slobody. 

Zomrel generál, ktorý krátko velil invázii na Ukrajinu

V Rusku zomrel po dlhej chorobe generálplukovník, ktorý krátko velil invázii Ruska na Ukrajinu, oznámil v stredu gubernátor ruského Chabarovského kraja Michail Degťariov. "Po dlhej chorobe zomrel v Moskve Hrdina Ruska, generálplukovník Gennadij Valerijevič Židko. Mal som šťastie tohto človeka poznať," uviedol Degťariov na sociálnej sieti Telegram. Židko mal 57 rokov. Podľa Sky News prevzal Židko velenie nad tzv. špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine vlani koncom mája, keď postup ruskej armády na Ukrajine už začínal stagnovať. Velenie vtedy Židko prevzal od generála Alexandera Dvornikova.
Židkovo krátke pôsobenie na čele invázie však bolo neisté. V prvých týždňoch jeho velenia sa mu poradilo dosiahnuť niekoľko úspechov, no neskôr bol degradovaný na veliteľa vojenského okruhu, uviedlo denník The Washington Post. V októbri bolo potom verejne oznámené, že Židko bol bez udania dôvodu stiahnutý z operácií na Ukrajine. Velenie invázie následne prevzal generál Sergej Surovikin. Židko predtým velil aj ruským operáciám v Sýrii, začo si v roku 2017 vyslúžil najvyššie ruské vyznamenanie Hrdina Ruska. 

​Rusko opäť pokutovalo Google za "zakázaný obsah" týkajúci sa vojny

Rusko uložilo spoločnosti Google pokutu vo výške troch miliónov rubľov (29.362 eur) za to, že na svojej platforme ponechala obsah, ktorý Moskva označuje za "falošný". Išlo o informácie o "špeciálnej vojenskej operácii", ako Rusko nazýva svoju inváziu na Ukrajine. Rusko od svojej vlaňajšej invázie na Ukrajinu sprísnilo kontrolu nad médiami v krajine, a to najmä v súvislosti s informovaním o tejto vojne. Zaviedlo prísnejšie tresty za "diskreditáciu" a šírenie údajne nepravdivých informácií o ruských ozbrojených silách. Jednotlivé webstránky a médiá Moskva pokutuje za neodstránenie takéhoto obsahu, ktorý označuje za falošný a nezákonný. V utorok prvýkrát takúto pokutu dostala aj sociálna sieť Reddit. Pridala sa tak k rozsiahlemu zoznamu obdobných platforiem, ktoré už v Rusku takýmto postihom čelili. Ide napríklad o neziskovú nadáciu Wikimedia Foundation, prevádzkujúcu internetovú encyklopédiu Wikipédia, streamovaciu službu Twitch či aj spoločnosť Google.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy