Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Policajti opäť zadržali auto plné migrantov. Ide o tohtoročný rekord
Zdielať na

Policajti opäť zadržali auto plné migrantov. Ide o tohtoročný rekord

PRAHA / Česká polícia musela pri hraniciach zo Slovenskom po dlhej naháňačke zastaviť ďalšie auto plné migrantov. Tentokrát sa ich do osobného auta natlačilo 12.

​Pri zadržaní prevádzača pri bláznivej nočnej jazde v blízkosti slovenských hraníc museli policajti použiť služobnú zbraň. Vodič auta, v ktorom sa tlačilo 12 ľudí, uháňal rýchlosťou aj 200 kilometrov za hodinu. Nakoniec havaroval a nabúral ďalšie autá, niekoľko detí sa zranilo. "Prenasledovanie vodič sťažoval pribrzďovaním. Nakoniec vo vysokej rýchlosti v Uhorskom Brode havaroval," informovala Simona Kyšnerová, hovorkyňa polície.

Za týždeň už je to druhý veľký záťah pohraničníkov pri slovenských hraniciach. Zastaviť nechcelo ani nákladné auto. Nakoniec vodič vyskočil a utekal preč. Policajti potom v nákladnom aute našli 61 utečencov, to je tohtoročný rekord. "Po prevádzačovi pátrali desiatky policajtov vrátane policajného psovoda a vrtuľníka s termovíziou. Vodiča sa ale policajtom nepodarilo nájsť. V súčasnej dobe sa jedná o navrátenie migrantov na Slovensko, odkiaľ k nám s najväčšou pravdepodobnosťou pricestovali," priblížil Peter Vala, hovorca polície.

Napriek tomu sa českej a slovenskej polícii darí vďaka spolupráci hranicu lepšie ustrážiť ako napríklad vlani, kedy boli zavedené kontroly na hraniciach. Tento rok zachytili 1 497 migrantov, ktorí sa pokúšali zo Slovenska cez Česko zamieriť na západ. "V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa tak jedná o 50-percentný pokles. Pokiaľ hovoríme konkrétne o letných mesiacoch, tak tam je ten rozdiel ešte markantnejší. Aktuálne je ten rozdiel oproti minulému roku zhruba 7 krát nižší," informoval Josef Urban, hovorca cudzineckej polície.

Migranti budú vrátení na Slovensko a prevádzači skončia pred súdom za nelegálne prekročenie hranice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy