Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Drahé hypotéky, drahé podnájmy. Aká je budúcnosť cien bytov?
Zdielať na

Drahé hypotéky, drahé podnájmy. Aká je budúcnosť cien bytov?

BRATISLAVA / Drahé a ťažšie dostupné hypotéky spôsobujú, že ľudia s kúpou nehnuteľností čakajú a radšej hľadajú podnájom. Lenže aj ceny nájmov sa zvyšujú, keďže dopyt stúpa. Situácia je rovnaká na celom Slovensku. Aká je teda budúcnosť cien bytov?

Brzdia nás vysoké úrokové sadzby

Ani pokles cien nehnuteľností sa neprejavuje na kúpe bytov. Brzdia nás vysoké úrokové sadzby. Analytici hovoria o poklese kúpno-predajných zmlúv. "Mnohí hovoria o tom, že sme na úrovni 50 percent, ale to je veľmi ťažké porovnať s medziročným stavom, pretože pred rokom sme mali veľký boom," uviedol Martin Lazík, analytik Národnej asociácie realitných kancelárií SR

Namiesto kúpy dávajú prednosť podnájmom

Ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť nákup nehnuteľnosti, dávajú prednosť pomerne lacnejšej alternatíve bývania, a to podnájmom. No ale ani pri tých to nie je najružovejšie. Zvýšený dopyt tlačí ceny nahor. "Primárne veľké krajské mesta, kde je šanca na zamestnanie a lepšie príjmy. Cenovky nájmov išli hore o 10 až 15 percent," priblížil Lázik.

Ceny podnájmov rástli aj v závislosti príchodu utečencov z Ukrajiny či vysokých cien energií. Vyšší tlak na ceny aktuálne spôsobuje aj zvýšený záujem zo strany študentov s blížiacim sa školským rokom. "1-izbový byte stál predtým 470 eur, teraz je to okolo 500 eur. Pri 2-izbovom byte to bolo okolo 600 eur, teraz je to okolo 630 a 3-izbový byt bol okolo 750, teraz to môže byť okolo 800 eur," priblížil Peter Porubský, analytik portálu Nehnutelnosti.sk.

Väčšina ľudí túži po vlastnom

Po pripočítaní nákladov na energie sú mnohí znechutení. Dá sa však povedať, že väčšina ľudí túži po vlastnom. Ak teda ide o kúpu, aktuálnym trendom sú staršie byty. "Ak sa bavíme o panelákovom 4-izbovom byte, ktorý kúpite v Karlovej Vsi alebo Dlhých dieloch za približne 200 tisíc eur, tak novostavba tam môže stáť aj 450 tisíc. Takže ten rozdiel môže byť od 80 tisíc do 250 tisíc eur," uviedol Porubský.

Faktom je tiež to, že výmery nových bytov v novostavbách sú oveľa menšie ako v tých starších. "Je to kvôli tomu, že náklady na výstavbu aj marže a tie ceny rastú," vysvetlil Porubský. "Skôr vidíme príchod vyššej kvality a štandardu, preto je aj veľmi malý predpoklad, že by cenovky v budúcnosti mohli klesať," doplnil Lázik. Aktuálny pokles cien bytov sa podľa analytika Petra Porubského dlho neudrží. Po roku môžu ceny opäť rásť.

Súvisiace články