Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na povrchu Mesiaca stroskotala ruská sonda a "prestala existovať"
Zdielať na

Na povrchu Mesiaca stroskotala ruská sonda a "prestala existovať"

MOSKVA / Ruská lunárna sonda Luna-25 stroskotala na povrchu Mesiaca, oznámila v nedeľu 20. augusta ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Bezpilotné plavidlo malo mäkké pristátie na južnom póle Mesiaca, ale zlyhalo po tom, čo sa vyskytli problémy, keď sa presunuli na obežnú dráhu pred pristátím.

Ruský lunárny modul Luna-25 "po náraze do povrchu Mesiaca prestal existovať" po tom, ako sa vymkol kontrole a dostal na neprepočítanú obežnú dráhu, oznámila dnes podľa agentúry RIA Novosti ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Správa prišla deň po tom, ako Roskosmos ohlásil "neštandardnú situáciu" pri manévroch pred pristátím, ktorá nastala v sobotu o 14.10 h moskovského času.

Bola to prvá ruská misia na Mesiac za takmer 50 rokov

Ruská pristávacia misia Luna 25 znamenala prvý pokus krajiny o pristátie kozmickej lode na Mesiaci od sovietskej éry. Posledný lunárny lander Luna 24 pristál na povrchu Mesiaca 18. augusta 1976.

Sonda mala pristáť v pondelok, aby preskúmala časť Mesiaca, o ktorej sa vedci domnievajú, že by mohla obsahovať zamrznutú vodu a vzácne prvky. Ruská štátna vesmírna spoločnosť Roskosmos uviedla, že krátko po tom, ako sa dostala do ťažkostí, stratila kontakt s Lunou-25.  Sonda Luna-25 mala na Mesiaci pristáť v pondelok, jej úlohou bolo analyzovať pôdu a pátrať po vode v oblasti okolo mesačného južného pólu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy