Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Planetárium na nábreží Dunaja nebude. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo
Zdielať na

Planetárium na nábreží Dunaja nebude. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Plánované planetárium a mediatéka na nábreží Dunaja v Bratislave nebudú. Rozhodlo o tom vo štvrtok, 29. júna, bratislavské mestské zastupiteľstvo, keď po viac ako 2,5-hodinovej diskusii schválilo úpravu dohody s developerom týkajúcu sa záväzku za pozemky pod bývalým Parkom kultúry a oddychu (PKO).

Kompenzácia, ktorá pôvode pozostávala zo záväzku pre developera na vybudovanie a prevádzkovanie 30 rokov planetária a mediatéky, má mať po novom finančnú podobu. Má ísť o sumu takmer 11 miliónov eur spolu so záväzkom vybudovať na nábreží, na mieste, kde malo byť pôvodne vybudované planetárium a mediatéka, verejný park. Financie však hlavné mesto nedostane hneď a naraz. Prvá časť vo výške dvoch miliónov eur mu má byť "darovaná" vo forme projektovej dokumentácie pre projekty Plató Staromestská a Živé námestia.

Vyplatenie sumy 8 180 000 eur má splatnosť do troch rokov od právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia na najneskôr skolaudovanú stavbu zo stavieb v rámci projektu River Park II alebo uplynutím troch rokov od nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia tej stavby, u ktorej právoplatnosť stavebného povolenia nastane najneskôr. Mestské zastupiteľstvo zároveň poverilo primátora Bratislavy Matúša Valla, aby s kompetentnými inštitúciami, ako sú univerzity v hlavnom meste či Slovenská akadémia vied (SAV), rokoval o podpore vybudovania nového centra, ktorého súčasťou by malo byť aj planetárium.

Z financií, ktoré hlavné mesto dostane, sa majú zároveň vyčleniť aj peniaze na overovaciu štúdiu pre vznik planetária na vhodnejšom mieste, rovnako tak overovacia štúdia pre adekvátnu náhradu za zbúrané PKO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy