Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Policajta, ktorý zastrelil tínedžera pri dopravnej kontrole, vyšetrujú pre úmyselné zabitie
Zdielať na

Policajta, ktorý zastrelil tínedžera pri dopravnej kontrole, vyšetrujú pre úmyselné zabitie

Archívna reportáž

PARÍŽ / Francúzskeho policajta, ktorý zastrelil tínedžera pri policajnej dopravnej kontrole, vyšetrujú pre podozrenie z úmyselného zabitia. Oznámil to vo štvrtok, 29. júna, prokurátor.

​​Prokurátor Pascal Prache z mesta Nanterre na predmestí Paríža, kde došlo k zmienenej udalosti, na základe počiatočného vyšetrovania dospel k záveru, že "neboli splnené podmienky na legálne použitie zbrane". Doplnil, že dvoch sudcov poverili vedením vyšetrovania. Demonštranti cez noc na parížskych predmestiach podpaľovali autá a verejné budovy, pričom nepokoje sa rozšírili aj do niektorých ďalších francúzskych miest.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že do ulíc vo štvrtok nasadia približne 40-tisíc policajtov. V Paríži a okolí ich bude na poriadok dohliadať okolo 5000. Darmanin tiež podľa stanice BBC povedal, že v súvislosti s nepokojmi francúzske bezpečnostné zložky dosiaľ zadržali 180 ľudí a pri zrážkach utrpelo zranenia 170 policajtov. Násilné protesty vyvolala smrť 17-ročného mladíka počas dopravnej kontroly. Tínedžera úrady identifikovali len ako Nahela M. Policajt mu strelil do hrude z bezprostrednej blízkosti, keď mladíka v utorok, 27. júna, ráno zastavili pre dopravný priestupok.

Jeho smrť rozprúdila vo Francúzsku diskusiu o správaní policajtov k ľudom žijúcim v chudobných štvrtiach a predovšetkým k príslušníkom národnostných menšín, ktoré dlhodobo kritizujú ľudskoprávne skupiny. K zrážkam medzi políciou a demonštrantmi prišlo aj predchádzajúcu noc a hoci situácia vyzerala v stredu večer v okolí Paríža pokojne, nepokoje prepukli v iných mestách vrátane Toulouse, Dijonu a Lyonu. Neskôr po polnoci prerástli protesty do nepokojov aj v okolí Paríža, kde zasahovalo vyše 2000 policajtov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy