Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Globsec: Von der Leyenová o Balkáne, Macron o Kosove a európskej jednote
Zdielať na

Globsec: Von der Leyenová o Balkáne, Macron o Kosove a európskej jednote

BRATISLAVA / Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila novú iniciatívu pre krajiny západného Balkánu s cieľom pomôcť im na ceste k členstvu v Európskej únii.

"Chceme niektoré z prínosov členstva v EÚ poskytnúť obyvateľom západného Balkánu," povedala von der Leyenová na konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum. Nový plán je podľa jej slov postavený na štyroch pilieroch – priviesť západný Balkán bližšie k jednotnému trhu EÚ, prehĺbiť hospodársku integráciu tohto regiónu, zrýchliť proces dôležitých reforiem a zvýšiť finančnú podporu v rámci predvstupovej pomoci.

Únia podľa šéfky EK uskutočňuje veľký krok smerom ku krajinám západného Balkánu. "Uvedomujeme si, že nestačí len čakať na našich priateľov mimo EÚ. Musíme prevziať zodpovednosť za to, aby sme k nám ašpirujúcich členov EÚ priviedli oveľa bližšie," povedala. Von der Leyenová pripomenula podporu zo strany EÚ pre tieto krajiny vrátane budovania novej infraštruktúry a upozornila aj na nedávne nepokoje v niektorých z nich. "Nedávne napätie je ale, samozrejme, znepokojujúce. Všetky strany vyzývam, aby ukončili konfrontáciu a prijali opatrenia na obnovenie rozvahy," povedala.

Macron: Za napätie na severe Kosova sú zodpovedné kosovské úrady

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu povedal, že predstavitelia kosovských úradov sú zodpovední za situáciu na severe Kosova, kde sa odohrali násilné zrážky. "Je jasné, že kosovské úrady nesú zodpovednosť za súčasnú situáciu," povedal Macron na návšteve Bratislavy. Kosovské úrady podľa neho nedodržiavajú dôležitú dohodu, ktorá bola dosiahnutá pred len niekoľkými týždňami. Násilie prepuklo po aprílových komunálnych voľbách a počas zrážok utrpelo zranenia najmenej 80 ľudí. Srbi, ktorí tvoria približne šesť percent obyvateľstva Kosova, bojkotovali hlasovanie v severokosovských obciach, kde majú väčšinu. To umožnilo etnickým Albáncom ovládnuť miestne samosprávy.

O stretnutí Macrona a prezidentky Zuzany Čaputovej sa dočítate tu:

​Mnoho Srbov žiada stiahnutie kosovských policajtov, ako aj odvolanie novozvolených starostov albánskeho pôvodu, pretože ich nepokladajú za svojich zástupcov. Severoatlantická aliancia v utorok oznámila, že tam vysiela ďalších 700 vojakov, aby pomohli potlačiť násilné protesty. NATO tiež uviedlo do pohotovosti ďalší prápor pre prípad, že by sa nepokoje rozšírili. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell obe strany vyzval, aby zmiernili napätie a vyhli sa ďalším jednostranným krokom.

Macron uviedol, že o záležitosti chce hovoriť vo štvrtok s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorého krajina pomohla sprostredkovať dohodu medzi Prištinou a Belehradom, a lídrami Srbska a Kosova. Stretnúť by sa mali počas summitu Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku, potvrdil následne hovorca nemeckej vlády.

Európa nesmie dovoliť, aby Rusko rozbilo jej bezpečnosť a jednotu

Rusko sa opäť snaží otriasť jednotou a bezpečnosťou Európy, nesmieme mu to dovoliť, uviedol ďalej Macron na konferencii Globsec 2023. Vojna je ďaleko od konca, no myslím, že jedna vec je istá - Ukrajina nebude dobytá, povedal Macron. Podľa jeho slov musí Európska únia (EÚ) Kyjev uistiť, že bude naďalej stáť po jeho boku a musí ho naďalej efektívne podporovať tak, aby to viedlo k trvalému mieru. Pripomenul, že v stávke je veľa, pretože vojna je na hraniciach EÚ. Dodal, že takzvaná špeciálna vojenská operácia sa premenila na geopolitický omyl, ktorý vyústil do vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie. Zároveň vyjadril nádej, že čoskoro do NATO vstúpi aj Švédsko.

Ako ďalej povedal, na Rusku si EÚ vytvorila nebezpečnú energetickú závislosť, no za niekoľko mesiacov sa situácii dokázala prispôsobiť. Vyslovil tiež myšlienku, že európske štáty by sa nemali spoliehať na ostatných, a mali by prevziať zodpovednosť za svoju bezpečnosť. Podľa neho musia posilniť svoje vojenské spôsobilosti tak, aby boli schopné brániť seba i svojich susedov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy