Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Smer hovorí o diskreditovaní opozície. Trafená hus zagágala, tvrdí Naď
Zdielať na

Smer hovorí o diskreditovaní opozície. Trafená hus zagágala, tvrdí Naď

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Skupina slovenských štátnych úradníkov a mimovládok mala v štruktúrach EÚ a NATO informovať o tom, že slovenská opozícia je hybridnou hrozbou a pokiaľ vyhrá parlamentné voľby, Slovensko môže opustiť NATO. Mali preto žiadať od týchto štruktúr intervenciu. Tvrdí to opozičný Smer-SD a označil to za koordinovaný postup na diskreditáciu opozície. Považuje to za zásah do volebnej kampane. Strana chce žiadať vysvetlenia v kontrolných výboroch parlamentu, avizuje aj iniciovanie mimoriadnej schôdze.

Šéf Smeru-SD Robert Fico priblížil, že v apríli mala prísť do Bruselu skupina pozostávajúca z predstaviteľov Úradu vlády SR, niekoľkých ministerstiev, Slovenskej informačnej služby, polície, Národného bezpečnostného úradu, ale aj ľudia z mimovládnych organizácií. Fico sa pýta, kto stál za organizáciou tohto výjazdu.

Skupina úradníkov a mimovládok mala podľa Fica žiadať európske štruktúry, aby na Slovensku zasiahli vzhľadom na nepriaznivý vývoj v neprospech "rozpadnutej vládnej koalície" a prezidentky Zuzany Čaputovej. Mali tiež skonštatovať, že NATO musí čo najskôr riešiť otázku volieb, "pretože vyhrá Fico a Pellegrini a Slovensko vystúpi z NATO". Predstaviteľ polície mal požiadať NATO o vyslanie špeciálneho tímu.

Fico odmieta vyhlásenia o tom, že pokiaľ jeho strana vyhrá voľby, Slovensko by opustilo NATO. "Rešpektujeme a vážime si záväzky, ktoré má SR voči týmto organizáciám," povedal na stredajšej tlačovej konferencii. Dodal, že nikto z opozície nie je žiadnou hrozbou pre demokraciu.

Smer-SD chce požiadať predsedov kontrolných výborov parlamentu o zvolanie spoločného zasadnutia, na ktorom by si predvolali všetkých účastníkov výjazdu a budú chcieť predloženie všetkých záznamov z tejto cesty. Chcú sa tiež obrátiť na generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby zvážil, či nedošlo k spáchaniu trestných činov.

Na brífing pozvali aj Hlas-SD, účasť odmietli

Fico dodal, že na brífing pozvali aj predstaviteľov Hlasu-SD, no účasť odmietli. Ak sú informácie o rokovaní slovenskej delegácie na pôde NATO a EÚ pravdivé, Hlas-SD žiada zverejnenie kompletnej informácie o zložení, cieľoch a obsahu rokovaní. Strana to uviedla v reakcii na Ficove slová. Poslanci pôsobiaci v Hlase-SD sú pripravení zúčastniť sa na rokovaniach kontrolných výborov parlamentu aj na prípadnej mimoriadnej schôdzi.

"Účasť na parlamentných voľbách je jednou z posledných demokratických možností, ktorá občanom Slovenskej republiky ostala na rozhodovanie o správe vecí verejných. Musia byť nielen slobodné a demokratické, ale sa takými aj javiť. Preto je neprípustné, aby bola verejnosť zahlcovaná podozreniami o možnej manipulácii volieb z tej či onej strany, a zároveň na ne nedostávala jasné vysvetlenia," uviedol líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Ministerstvo vnútra sa voči konšpiráciám rázne ohradzuje 

Podľa rezortu vnútra išlo o štandardnú pracovnú cestu v oblasti hybridných hrozieb, na ktorej sa na pozvanie Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku zúčastnili štátne inštitúcie aj mimovládne organizácie. "Ministerstvo vnútra sa zároveň rázne ohradzuje voči konšpiráciám, ktorých cieľom je zneistiť voliča na Slovensku," informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Rezort vnútra zároveň zdôrazňuje, že akékoľvek aktivity ministerstva vnútra v oblasti problematiky volieb sú apolitické a jeden z hlavných cieľov je práve chrániť volebné procesy. Rezort vnútra aj preto v najbližších dňoch rozbehne komunikačnú kampaň s cieľom poskytovať jasné a pravdivé informácie a eliminovať vplyv dezinformácií a hoaxov v tejto téme.

NBÚ deklaruje, že sa hybridným hrozbám venuje dlhší čas

NBÚ doplnil, že na stretnutí bol zástupca úradu z inštitútu pre bezpečnostné štúdie, ktorý sa téme hybridného pôsobenia dlhodobo venuje. NBÚ deklaruje, že sa hybridným hrozbám venuje dlhší čas. "Patrili sme medzi prvé ústredné orgány štátnej správy, ktoré vo svojej organizačnej štruktúre zriadili špecializované jednotky v tejto oblasti na Slovensku," reagoval pre TASR hovorca NBÚ Peter Habara. Súčasťou stretnutí boli podľa neho aj návštevy jednotlivých inštitúcií NATO a EÚ. "Akékoľvek ďalšie informácie je NBÚ pripravený predložiť príslušným kontrolným orgánom štátu," doplnil.

Polícia označila Ficove slová za hoax

Polícia označila za hoax tvrdenia, že jej predstaviteľ mal žiadať od NATO, aby poslalo na Slovensko špeciálny tím, ktorý by sa zaoberal opozíciou. Tvrdí že na rokovaní s partnermi z NATO takáto požiadavka nezaznela. "Ohradzujeme sa voči tlačovej besede politickej strany, ktorá pokračuje v útokoch na príslušníkov Policajného zboru, ktorí svoju prácu vykonávajú vysoko profesionálne a v záujme ochrany bezpečnosti obyvateľov SR," uviedla polícia na sociálnej sieti.

Priblížila, že jej zástupca sa na štandardnej zahraničnej služobnej ceste zúčastnil na základe pozvania od Zastúpenia Európskej komisie v SR. Cieľom stretnutia mala byť vzájomná výmena informácií a skúseností, získanie vedomostí o pôsobení medzinárodných útvarov voči hybridným hrozbám a prezentovanie výročnej správy o dezinformáciách za rok 2023.

Spornú zápisnicu Jaroslav Naď označil ako internú

Podpredseda mimoparlamentnej strany Demokrati a exminister obrany Jaroslav Naď na tlačovej konferencii pripomenul, že za Ficovej vlády v roku 2018 prijal Úrad vlády SR dokument s názvom Koncepcia pre boj SR proti hybridným hrozbám, pričom tento dokument vytváral inštitucionálny rámec na boj proti hybridným hrozbám. "Skupina, ktorá sa v apríli zúčastnila na tomto podľa Roberta Fica šokujúcom rokovaní v Bruseli, bola skupina, ktorú vytvorila vláda Roberta Fica," povedal s tým, že nejde o vysokých štátnych úradníkov, ale o ľudí, ktorí sa venujú hybridným hrozbám.

Jeho kolega, europoslanec Vladimír Bilčík doplnil, že nikto nemusí chodiť do Bruselu, aby sa sťažoval na Fica a Smer-SD. "V Bruseli to veľmi dobre dlho vedia a sledujú to pozorne," povedal.

Fico podľa Naďa zavádza, a to len preto, aby pomýlil voličov. Vyzval všetky demokratické strany, aby odsúdili útok Smeru-SD a SNS voči demokracii a slobode a aby deklarovali, že nevytvoria koalíciu so Smerom-SD. Naď tiež chce, aby demokratické strany deklarovali, že členstvo v EÚ a NATO nemá žiadnu alternatívu pre budúcnosť SR.

Celú tlačovú besedu strany Smer-SD si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy