Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bude možné dať sa zaočkovať proti chrípke aj v lekárni?
Zdielať na

Bude možné dať sa zaočkovať proti chrípke aj v lekárni?

BRATISLAVA / Keďže patríme ku krajinám s najnižšou zaočkovanosťou proti chrípke, jedným z opatrením ako viac sprístupniť toto očkovanie bolo očkovať aj priamo v lekárni. Odborníci dlho pripravovali všetky legislatívne podklady aj vypracovali celý koncept vzdelávania farmaceutov, aby očkovanie proti chrípke aj v lekárni bolo bezpečné. Teraz sa dozvedeli, že to z návrhu vypadlo. Ministerstvo zdravotníctva reaguje, že chce len zmeny precizovať.

Namiesto čakania v ambulancii lekára na podanie vakcíny, možnosť nechať si aplikovať vakcínu priamo v lekárni. "Pýtajú sa nás, prečo ich nemôžeme zaočkovať, že oni už boli u lekára a majú recept. Prečo s ňou teda majú ísť späť k lekárovi, keď v zahraničí im to pichli priamo v lekárni. Predsa len tá lekáreň je dostupná, dlhšie otvorená a otvorená aj cez víkend," uviedla Miroslava Snopková, viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory.

Na takýto plán sa farmaceuti pripravovali dva roky, teraz to ale z návrhu zákona vypadlo. "Navrhnutá novela v podobe, ako bola predložená, nezískala dostatočnú podporu. Je ale možné očakávať, že zavedenie očkovania v lekárňach bude predložené ako poslanecký pozmeňujúci návrh počas druhého čítania v NR SR," informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR. "My sme dva roky pracovali na tejto téme. Vybudovali sme pracovnú komisiu, expertnú komisiu. Okrem legislatívnych podkladov sme pripravili aj certifikačnú prípravu, teda systém vzdelávania," uviedol Ján Klimas, dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského.

Nárast odborníci neočakávajú ihneď skokový, ale pri aktuálnej zaočkovanosti by uvítali akýkoľvek nárast. "Nedosahujeme ani päť percentnú zaočkovanosť a v rizikových skupinách, kde by mala byť na úrovni sto percent, tam nedosahujeme ani 15 - 20 percent. Na Slovensku na respiračné ochorenia spojené s chrípkou zomiera každoročne okolo 800 až 1 000 ľudí," uviedol Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

V neposlednom rade by to odbremenilo aj zaťažených všeobecných lekárov. "Ak vieme poskytnúť zdravotne bezpečné priestory, a pre profesie s absolvovaným zdravotníckym vzdelaním sa napríklad pripravia očkovacie kurzy, mohlo by to sčasti zmierniť tlak na ambulancie," uviedol vo svojom stanovisku hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Dnes ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že o očkovanie v lekárňach má záujem. "Vidíme niektoré veci, ktoré je nutné dopracovať. Rozhodli sme sa, že túto časť stiahneme a čas, ktorý do zasadnutia parlamentu máme, využijeme na to, aby sme precizovali tieto pravidlá," uviedol Michal Palkovič, štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR. Dopracovať sa majú veci týkajúce sa možných nežiadúcich účinkov, otázky očkovania aj inými vakcínami aj náhradou škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy