Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Na zubné preventívne prehliadky nechodí ani polovica Slovákov, záujem o nadštandardné služby však stúpa
Zdielať na

Na zubné preventívne prehliadky nechodí ani polovica Slovákov, záujem o nadštandardné služby však stúpa

BRATISLAVA / Za niektoré úkony zaplatíte u zubárov viac, iné vás vyjdú lacnejšie. Závisí to napríklad od poisťovne. Každá má svoj kľúč na to, ktoré zdravotné výkony hradí plne a ktoré iba čiastočne. Dôležitá je preventívna prehliadka - ak ste ju neabsolvovali minulý rok, návšteva zubára vás vyjde veľmi draho.

"Výkony, ktoré sú plne hradené poisťovňou by pacienti nemali doplácať. Sú to napríklad vstupné vyšetrenia, preventívne prehliadky alebo aj niektoré plomby," povedal hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. "U tých plne hradených je situácia taká, že zdroje z verejného zdravotného poistenia, teda to čo platia poisťovne nepokrývajú plne náklady a tu sa snažíme aj s ministerstvom zdravotníctva vykalkulovať ceny, ktoré budú pokrývať tieto náklady," uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík. 

Plne hradené zdravotné výkony sú napríklad preventívne prehliadky, akútne vyšetrenia, injekčná anestéza či ošetrenie kazu. K plne hradeným výkonom patria napríklad:
-vstupné stomatologické a pedostomatologické vyšetrenie
-preventívne prehliadky
-akútne vyšetrenie
-snímky
-injekčnú anestézu
-odstránenie zubného povlaku alebo kameňa
-dočasné ošetrenie hlbokého zubného kazu
-paliatívne ošetrenie koreňových kanálikov
-vytrhnutie zubov
-ošetrenia komplikácií po vytrhnutí zubu a následné kontroly

Teraz sa pozeráme na výkony čiastočne hradené jednou zo zdravotných poisťovní. Sumy, ktoré za vás uhradia sa pohybujú v rozmedzí od 12 do 72 eur. Zdravotné výkony čiastočne uhrádzané na základe verejného zdravotného poistenia - Záchovná stomatológia:
-Jednoplôšková výplň zuba 12 €
-Dvojplôšková výplň zuba 26,4 €
-Trojplôšková výplň zuba 32,4 €
-Fotokompozit - jedna plôška 12 €
-Fotokompozit - dve plôšky 26,4 €
-Fotokompozit - tri plôšky 32,4 €
-Endodontické ošetrenie jednokoreňového trvalého zuba 36 €
-Endodontické ošetrenie viackoreňového trvalého zuba 72 €

Komora stomatológov pociťuje zo strany pacientov zvýšený záujem o nadštandardné ošetrenia. "K výkonom môžu byť zubným lekárom vykázané aj pripočítaľné položky, koeficienty náročnosti, príplatky pri sťaženom výkone a pod. Zdravotná poisťovňa uhrádza podľa platnej kategorizácie aj dentálne materiály, stomatologické náhrady a čelustno-ortopedické aparáty," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová. 

Ceny u stomatológov sa môžu však vyšplhať do astronomických výšok, a to aj v prípade ak nemáte preventívku za uplynulý rok. V roku 2021 si na nej dalo záležať 45 percent osôb. "Oproti pandemickému roku 2020 je to nárast avšak ešte stále sme sa nedostali na úroveň z rokov 2015- 2019 kedy bola návštevnosť zubných lekárov v rámci preventívnej prehliadky o 15% vyššia," povedala hovorkyňa NCZI Veronika Daničová. 

Zubná komora apeluje na ľudí, aby dbali predovšetkým na prevenciu, ktorou sa dá predchádzať zubným kazom a vysokým cenám za úkony. U stomatológov sa dá, čo to ušetriť - Zdravotné poisťovne ponúkajú aj benefity svojim klientom, a to ročný príspevok na zuby, no aby vám poisťovne zákrok u zubára preplatili musíte spĺňať isté podmienky. "Naši poistenci si môžu 5krát v roku požiadať o príspevok 30 eur. Je potrebné chodiť na preventívne prehliadky a takisto na prehliadky k všeobecnému lekárovi," uviedol Štepiansky.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy