Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jadrové zbrane či znásilňovanie mala na Slovensko priniesť obranná zmluva, podpísaná minulý rok. Nič z toho sa nestalo
Zdielať na

Jadrové zbrane či znásilňovanie mala na Slovensko priniesť obranná zmluva, podpísaná minulý rok. Nič z toho sa nestalo

BRATISLAVA / Obrannú zmluvu zo Spojenými štátmi máme presne rok. Schvaľovanie tejto dohody však sprevádzalo veľa dezinformácií, ktoré pomáhali šíriť napríklad aj niektorí politici. Hovorilo sa napríklad o umiestení jadrových zbraní, absolútnej beztrestnosti amerických vojakov alebo o znásilňovaní slovenských žien.

Strata suverenity Slovenska, nekontrolovaný pohyb amerických vojsk cez územie Slovenska alebo umiestnenie biologických či jadrových zbraní. Takéto dezinformácie sprevádzali schvaľovanie obrannej dohody s USA presne pred rokom. A prispievali k tomu aj politici. "Táto zmluva má taký medzinárodný charakter, že je silnejšia a má prednosť pred slovenskými zákonmi. Tieto priestory sú poskytnuté na výhradné použitie ozbrojenými silami USA. Kontrola vstupu a výstupu, všetko bude pod kontrolou ozbrojených síl USA," uviedol Fico ešte vo februári 2022. 

Niekoľko desiatok výhrad k dohode mala aj Generálna prokuratúra na čele s Marošom Žilinkom. Ten ju dokonca prirovnal ju k okupačnej zmluve z roku 1968. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa sa za ten rok ukázalo, že všetko o Obrannej zmluve zo Spojenými štátmi bolo veľké klamstvo. "Ta zmluva iba preukázalo to, bola podpísaná v ideálnom čase vzhľadom na to čo sa stalo. Nič sa nepotvrdilo z toho čo sa povedalo. Všetko funguje podľa zmluvy, veľmi úzko spolupracujeme pridávajú sa aj ďalšie krajiny," povedal dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. 

Predseda strany SMER Robert Fico ešte keď bol premiérom rokoval zo Spojenými štátmi o podobnej Obrannej dohode. V role opozičného lídra ale úplne otočil a stal sa jej veľkým odporcom. "Je tam voľný pohyb vojakov po území Slovenska, polícia nemôže zastaviť konvoj a spýtať sa čo vezú, kam idete. Tato zmluva je nevyvážená a zlá," uviedol Fico. 

Premiér Eduard Heger vyzval v piatok Roberta Fica, aby sa postavil pred národ a povedal kde sú jadrové zbrane, o ktorých hovoril pred rokom. "Chcem sa opýtať Roberta Fica koľko žien na Slovensku znásilnili americký vojaci. Nech sa postaví pred národ a zodpovie túto otázku. Chcem sa opýtať kde presne sú uložené tie jadrové zbrane, o ktorých svätosvate tvrdil, že sú tu prítomné. Ak je zodpovedný politik tak ich zodpovie. Ak nie, tak je obyčajný zbabelec a klamár," povedal Fico. 

Generál Pavel Macko označil informácie, ktoré sa okolo Obrannej dohody objavovali za ruskú propagandu. A vo svojej správe o dezinformáciách sa k tejto dohode vyjadrila aj slovenská polícia. "Celé to bola zbytočná hystéria, ktorá bola namierená proti našim bezpečnostným a obranným záujmom. A ktorá do určitej miery sa snažila vytvárať vášne a nahrávať ako keby narativu tej ruskej propagandy. Rusi sa dlhodobo snažia rozdeliť spoločnosť," uviedol Pavel Macko. Obranná dohoda zo Spojenými štátmi americkými bude platná do roku 2032. Takúto zmluvu má podpísanú väčšina krajín NATO. Na podpis teraz čaká ešte Česká republika a rokuje o nej napríklad aj Švédsko.                       

Súvisiace články

Najčítanejšie správy