Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Radšej umriem, ako by som sa mala vrátiť, hovorí 79-ročná Žofia, ktorá v nemocnici prežila teror
Zdielať na

Radšej umriem, ako by som sa mala vrátiť, hovorí 79-ročná Žofia, ktorá v nemocnici prežila teror

MALACKY / Podľa dôchodkyne ju mali zviazať po tom, čo chcela ísť na toaletu. Vedenie nemocnice hovorí, že to bolo nutné, lebo si mohla ublížiť.

Pani Žofiu hospitalizovali po tom, čo mala rodina podozrenie na mozgovú príhodu. Svoj pobyt v nemocnici si pochvaľovala. "Naozaj liečba bola dobrá až do toho stavu, kým nenastala zo stredy na štvrtok," uviedla. Podľa pani Žofie sa mal personál nevhodne správať k 91-ročnej žene, ktorá bola odkázaná na pomoc druhých, keďže bola nevládna. "Strašne jej nadávali tej žene, keď ona to do postele urobila, oni jej to utreli a hodili takto na ňu. Ten paplón od fekálií," uviedla. 

Situácia mala vyeskalovať po tom, čo chcela ísť na toaletu. "Ešte než idem úplne, že zaspím, tak potrebujem ísť na WC na mňa to tak došlo som sa zobrala a išla som na WC. Sestrička na mňa začala revať, že čo tam robím. No ja idem na WC a takto na izbu," povedala. 

Podľa slov pani Žofie však musela ísť na toaletu znova. V tom momente ju mal personál z chodby odvliecť. "Dali ma do postele, poprivazovali. Ja neviem ja si to neviem vysvetliť prečo. Mne to pripadalo akoby som ich vyrušovala, že niekde niečo robím," uviedla. Po tomto večeri sa pani Žofia prebrala pripútaná na lôžku. Na druhý deň ju mali podľa slov rodiny prepustiť. Na tele mala viacero modrín.

O vyjadrenie sme požiadali aj samotnú nemocnicu. V stanovisku, ktoré máme k dispozícii uvádza, že nemocnica musela pristúpiť k takým opatreniam, ktoré by mali minimalizovať snahu o sebapoškodzovanie pacientky či snahu o jej útek z nemocnice. "Spočiatku celého incidentu bola pacientka najskôr usmerňovaná slovným dohovorom najskôr sestrou, lekárom a dokonca aj spolupacientkou. Následne však musela byť na nevyhnutne dlhú dobu, približne 4 hodiny fixovaná. Išlo však o opatrenie, ktorého primárnym cieľom bola ochrana jej zdravia a snaha zabrániť v jej sebapoškodzovaní či úteku," uviedla nemocnica. Podľa rodiny však 79-ročná seniorka doposiaľ netrpela žiadnymi psychickými problémami. V prepúšťacej správe, ktorú má TV JOJ k dispozícii je v odporúčaniach uvedené, že pacientka by mala ambulantne doplniť psychiatrické vyšetrenie na liečbu demencie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy