Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor, hrozí sneh!
Zdielať na

Pozor, hrozí sneh!

Zdroj: ISIFA

SLOVENSKO / Dnešný deň potešil asi mnohých ľudí, prioritne tých, ktorí majú radi sneh. Už ráno bolo v polohách nad približne 700 m čerstvých 10 -15 cm snehu. Čím vyššie sme išli, tým bolo snehu viac. Samozrejme, sneh robil na cestách problémy, kto by to čakal začiatkom januára!

Sneženie priniesol zvlnený studený front, ktorý pomaly prechádzal naším územím na východ. Na mnohých miestach Slovenska pršalo, na niektorých miestach krajiny sa  zdvihli miesten toky až tak, že sa dosahovali stupne povodňovej aktivity. Sneženie sa vyskytovalo počas dňa od nadmorskej výšky asi 800 m a pripadli ďalšie cm tak vzácnej snehovej pokrývky. 

Streda prinesie jemnú zmenu. Za zvlneným studeným frontom sa začal k nám rozširovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu od juhozápadu. To znamená, že počas noci bude na západe a juhu stredného Slovenska menej oblakov, no na severe a východe bude stále oblakov veľa a tu sa môžu vyskytovať zrážky, od asi 600 m snehové a pripadne do 3 cm snehu. Do rána budú zrážky ustávať. Teplota poklesne na 2 až -3, vo východnej polovici práve pre oblačnosť bude teplota okolo 4°C. Bude viať vietor od severozápadu až severu do 30, na východe až do 40 km/h. Pri snežení a vetre pozor na tvorbu snehových jazykov. Na niektorých miesta do rána je možná hmla a aj tvorba poľadovice. Deň bude spočiatku málo oblačný, lokálne s hmlou, z ktorej je možné slabé mrholenie. Počas dňa sa priblíži k nášmu územiu frontálny systém od západu a tak bude na západe pomaly pribúdať oblačnosť. Denná maximálna teplota bude 4 do 9°C, na severe ojedinele okolo 2°C. Teplota vo výške 1500 m zajtra stúpne z dnešných -2°C na 0°C. Vietor počas dňa slabý. 
Frontálny systém po ceste k nám zokluduje, ale nič to nebude meniť na tom, že štvrtok bude oblačný až zamračený a po noci, keď bude teplota klesať na hodnotu okolo 0°C, nedá sa vylúčiť, že sa dážď so snehom, alebo aj mokrý sneh objaví aj na Záhorí, v okolí Trnavy, Nitry.... jednoducho aj v nižších polohách. Cez deň sa už sneh objaví zväčša od asi 400-500 m. Denná teplota vo štvrtok bude od 2 do 7, ale na juhozápade bude teplejšie, okolo 9°C. Zrážky sa budú vyskytovať najmä v západnej polovici krajiny a najmä v dopoludňajších hodinách, aspoň tak to naznačujú aktuálne výstupy z meteorologických modelov.
Poriadna snehová nádielka stále chýba a aj chýbať bude. Kiež by aspoň mrzlo, veď január by mal byť o snehu, mraze a červených, vyštípaných lícach. 

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.