Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aprílové prekvapenia počasia. Čakajú nás horúce dni aj naďalej?
Zdielať na

Aprílové prekvapenia počasia. Čakajú nás horúce dni aj naďalej?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Začal sa víkend, ktorý svojim počasím bude pripomínať leto a nie prvú polovicu apríla. Do sobotného (13. 4.) rána poklesla teplota na 12 až 7°C, chladnejšie sme mali v dolinách a kotlinách nášho územia do 4°C.

Teplý víkend

Sme pod vplyvom rozsiahlej oblasti vysokého tlaku vzduchu a to je aj dôvod , prečo sa v predpoludňajších hodinách môže ešte rozpadať hmla alebo nízka inverzná oblačnosť. Zároveň k nám spomínaná tlaková výš, so stredom nad Alpskou oblasťou, po svojom severnom okraji posiela od západu teplý vzduch.

Znamená to, že sobota bude skoro jasná, polojasná a teplá. Denné maximum sa dnes dostane na 21 až 26°C. Ešte teplejší deň bude nedeľa. To k nám bude vrcholiť prílev teplého vzduchu. Znamená to, že naďalej bude veľmi teplo, ale už bude viac oblakov na oblohe a už sa budú objavovať aj prehánky, nedajú sa vylúčiť ani búrky.

Zrážky sú v nedeľu pravdepodobné na severe nášho územia. Nedeľná maximálna teplota dosiahne hodnoty, ktoré budú prepisovať dlhodobé teplotné rekordy na meteorologických staniciach Slovenska. Teplotný interval bude od 22 do 28°C. Vietor od západu do 30 km/h.

Zmena v charaktere nášho počasia

Zrážky v nedeľu popoludní predznamenávajú zmenu v charaktere nášho počasia. Nad našimi hlavami sa bude vlniť studený front, čo znamená, že bude v pondelok oblačno až zamračené, postupne na mnohých miestach prehánky, ojedinele aj búrky. Ochladí sa. V pondelok očakávajme dennú maximálnu teplotu od 13 do 19, na juhu ešte od 19 do 24-25°C. Na krajný juhovýchod chladnejší vzduch prenikne neskôr, a preto tam bude v pondelok najteplejšie.

Predpovedné modely na ďalšie dni budúceho týždňa naznačujú, že budeme pod vplyvom rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu a dostane sa k nám studený vzduch. Oblakov bude veľa, často sa budú vyskytovať prehánky, pri ktorých bude postupne klesať hranica sneženia. V utorok bude ešte okolo 1200 m, ale v stredu popoludní a vo štvrtok bude prechodne hranica sneženia na severe klesať až na výšku asi 600 m. Samozrejme, s postupujúcimi dňami budeme predpovede upresňovať.

Musíme počítať s poklesom teploty

Prúdenie studeného vzduchu pocítime aj na poklese teploty , aj počas noci, aj počas dňa. V utorok bude maximum teploty od 8°C na severe po 17°C na juhu. V stredu od 4°C na severe po 12°C na juhu. Bude aj fúkať nepríjemný severný vietor, ktorý bude ešte umocňovať pocit chladu.

S poklesom teploty musíme na Slovensku počítať aj v noci. To bude nepríjemná skutočnosť pre ovocinárov, ale aj záhradkárov. Sú mnohí, ktorí nevydržali a posadili do záhradiek aj tie rastlinky, ktoré sú citlivé na zmenu teploty vzduchu. V noci bude teplota klesať v utorok na 11 až 4°C, ale v stredu to bude 8 až 0°C, vo štvrtok ešte nižšie, na 5 až -3°C. Treba len dúfať, že sa udrží nad našim územím oblačnosť a vietor. To by mohlo v nížinách nášho územia pomôcť udržať teplotu aj pri zemi v plusových hodnotách.

Všetko nasvedčuje tomu, že víkendové dni síce budú nezvyčajne horúce, ale aprílové počasie sa v nasledujúce pracovné dni naplno prejaví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy