Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenské domácnosti čaká obrovská dilema. Zaplatia za kúrenie alebo za potraviny?
Zdielať na

Slovenské domácnosti čaká obrovská dilema. Zaplatia za kúrenie alebo za potraviny?

BRATISLAVA / Tisícky slovenských domácností stoja nad priepasťou energetickej chudoby. Rastúce ceny elektriny a plynu totiž môžu mnohé rodiny postaviť pred dilemu, či uprednostniť teplo domova alebo plný žalúdok. Samosprávy už teraz varujú, že bez pomoci štátu môže Slovensko už čoskoro zavaliť vlna bezdomovcov.

Za energeticky chudobných možno považovať tých, ktorí nemajú dosť peňazí na to, aby v zime dokázali zaplatiť za teplo a iné energie. A takých u nás postupne pribúda. Výsledkom je, že nedoplatky na energiách má už teraz okolo 300-tisíc Slovákov. O konkrétnej pomoci sa zatiaľ iba diskutuje.

Na energie na Slovensku minieme približne 10 % z rodinných rozpočtov, čo je jeden z najvyšších podielov v rámci Európskej únie. Pritom náklady na bývanie tvoria až štvrtinu celkových výdavkov. "Nájdu sa aj tak domácnosti, ktoré míňajú na bývanie aj 40 % svojich príjmov a tam už vzniká tzv. miera preťaženia z týchto nákladov na bývanie," informuje analytička Eva Sadovská.

Príklad by sme si mohli zobrať z Nemecka, kde síce nezaprší, ale možno aspoň niečo kvapne. "Štát nemôže pomôcť všetkým, preto sa musíme sústredíť sa na cielenú pomoc. No tí, ktorí sa pre vysoké ceny energií ocitajú v chudobe, musia byť chránení," vyjadril sa nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Čakať na pomoc sa neoplatí. Preto je dôležité, aby sme s našimi výdavkami vedeli pracovať a zamerali sa na úspory. Treba však myslieť aj na úspory finančné a na ťažšie časy si už teraz odkladať pár drobných.

Najviac zraniteľné skupiny budú musieť zrejme zájsť ešte ďalej. "Budú musieť možno obetovať aj vianočné darčeky na to, aby mali dostatočné úspory, z ktorých si budú môcť v budúcnosti vykrývať vyššie mesačné platby za energie," povedal finančný expert Marián Búlik. Prudký nárast cien energií, ktorý neutíchne ani na budúci rok, preto môže byť pre mnohé typy domácností devastačný. "Pôjde zrejme o jednorodičovské domácnosti, domácnosti osamelých seniorov a taktiež viacčlenné rodiny," dodala analytička Eva Sadovská. 

Najčítanejšie správy