Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Nemeckej hrozí ekologická katastrofa. Ľudia sa obávajú vypnutia čističky odpadových vôd
Zdielať na

V Nemeckej hrozí ekologická katastrofa. Ľudia sa obávajú vypnutia čističky odpadových vôd

NEMECKÁ / V Nemeckej sa už druhý mesiac snažia oddialiť ekologickú katastrofu. Mimoriadna situácia vznikla pre hrozbu odstavenia čističky odpadových vôd v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubové. Pre dlhy na elektrine hrozí jej vypnutie. Ak by k tomu došlo, životunebezpečná voda z gudrónových jám sa dostane do Hrona.

Ľudia žijú už dva mesiace v obavách, ak vypnú čističku hrozí ekologická havária. "Problém začína eskalovať, cítime sa ako rukojemníci," povedal starosta obce Branislav Čižmárik. 

Súčasný vlastník a prevádzkovateľ dlhuje za elektrinu 100-tisíc eur. Už mesiac núdzovo dodávajú elektrinu do čističky, na základe rozhodnutia Okresného úradu Brezno. Kupujú si čas, no dohoda končí koncom apríla. "Na stole nie je žiadne riešenie, prešľapujeme na mieste," povedal Čižmárik. 

Krízový štáb sa pritom v Nemeckej stretol už osemkrát. "Gudróny môžu uniknúť pri prívalových dažďoch keď sa čistička zastaví," uviedol predseda Banskobystrického kraja Ján Lunter. "Dôjde ku kontaminácii Hrona, poškodený biotop plus ohrozené zdravie ľudí," povedal Čižmárik. Nevedia ako ďalej, zmenu môžu priniesť iba rokovania prevádzkovateľa čističky s ministerstvom životného prostredia. "Zatiaľ ide elektrina, budem to riešiť na vláde ako núdzovú situáciu," dodal minister životného prostredia Ján Budaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy