Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hlas na Liptove, Smer v Nitre, Republika v Bratislave. Opozícia zvolala priaznivcov na mítingy
Zdielať na

Hlas na Liptove, Smer v Nitre, Republika v Bratislave. Opozícia zvolala priaznivcov na mítingy

BRATISLAVA / Vo viacerých slovenských mestách sa na 18. výročie vstupu Slovenska do Európskej únie a na sviatok práce, zišli demonštranti.

Mikulášania vidia paralelu medzi koncom prvej svetovej vojny v roku 1918 a súčasnosťou. "Práve v Liptovskom Mikuláši pred 104 rokmi boli prvé oslavy prvého mája," povedal predseda HLAS-sd Peter Pellegrini. Približne 3-tisíc ľudí na námestí Osloboditeľov si prišlo vypočuť Petra Pellegriniho. "13 dôchodok zrušený, obedy zadarmo zrušené, za toto nemôže ani pandémia, ani vojna, za toto môže len táto vláda," uviedol Pellegrini. 

Pred prezidentský palác zvolali svojich prívržencov odídenci od právoplatne odsúdeného extrémistu Kotlebu. Na Hodžovo námestie prišlo niekoľko stoviek členov a sympatizantov hnutia Republika. Rečníci slovne brojili skôr proti prezidentke a vláde, ako proti vojne a zdražovaniu, ako hlásal názov akcie. Niekoľko mužov prišlo na námestie s ukrajinskými vlajkami na ramenách. Viacerí demonštranti to brali ako provokáciu. Do mikrofónu zaznelo, že sú na námestí vítané iba slovenské vlajky, napriek tomu v dave mávali viacerí s ruskými zástavami. 

Oslavy 1. mája spojené s protivládnym protestom strana Smer-sd zorganizovala v Nitre. Do mesta pod Zoborom prišli ľudia z celého Slovenska. Námestie zaplnili do vyše polovice, odhadom tam bolo asi 3 000 ľudí. Okrem popredných predstaviteľov Smeru tam rečnil aj syn zosnulého policajného ex prezidenta Milana Lučanského. Hovorilo sa aj o sviatku práce, ale hlavne o nespokojnosti s vládou a prezidentkou. "To vyvrcholilo teraz tým, keď prišlo do NR vydanie Fica s čím nemôžeme súhlasiť," povedal poslanec Marián Kéry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy