Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vládou avizovaná pomoc rodinám stále nemá zelenú v celej koalícii. Liberáli chcú návrh vetovať
Zdielať na

Vládou avizovaná pomoc rodinám stále nemá zelenú v celej koalícii. Liberáli chcú návrh vetovať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Sociálna pomoc vo výške 260 miliónov eur pre ľudí dostáva definitívnu legislatívnu podobu a v krátkom čase smeruje na vládu. Trojmesačné rokovanie s koaličnou SaS ale podľa Igora Matoviča k ničom neviedlo, a preto to chcú presadiť aj bez nich. Okrem toho naznačil ďalšie novinky. A podporu hlási aj opozícia, má ale svoje podmienky.

"Finalizujeme posledné návrhy. Viac-menej v piatok som už dostal hotové paragrafové znenie. Vychytáme muchy, pôjdeme na vládu a pôjdeme do parlamentu," povedal minister financií Igor Matovič. "My z nášho rezortu to máme pripravené už dávnejšie. Myslím si, že to prejde parlamentom," uviedol minister hospodárstva Milan Krajniak. "Čakáme na nejaké konkrétne legislatívne znenie, pretože ubehlo desať dní od tej bájnej tlačovej konferencie a zatiaľ nebolo predstavené nič konkrétne," povedal poslanec Matúš Šutaj Eštok. 

Proti koalícii stojí SaS

Podľa ministra financií by pomoc pre ľudí mohla ísť na vládu už najbližšiu stredu. Pripustil aj to, že to môže byť aj o týždeň neskôr. Proti trom koaličným stranám ale stále stojí SaS. Tá s jednorázovou pomocou súhlasí, s dlhodobou a systémovou už nie. "Cieľom je, aby sa pridal aj štvrtý koaličný partner," uviedla poslankyňa Veronika Remišová. 

"My sme v podstate súhlasili s tým rozdaním peňazí, ktoré budú z navýšenia DPH, ktoré by šlo priamo adresne tým ľuďom, ktorí sú postihnutí. Pre nás je červená čiara zvyšovanie daní," povedal poslanec Miroslav Žiak, ktorý neverí, že opozícia za pomoc zahlasuje a tvrdí, že SaS sa proti tomu tvrdo postaví. "Budeme to určite vetovať," uviedol Žiak. 

"Nemôžu to vetovať, lebo otázky, ktoré sú v súlade s programovým vyhlásením vlády sa nedajú vetovať," povedal Matovič. "Je tam jasne napísané, že máme právo veta, budeme to vetovať," uviedol Žiak. "Evidentne je obrovské trenie a vnútorný spor medzi stranami vládnej koalície, ktoré sa nevedia dohodnúť, čo majú robiť," povedal Robert Fico.

HLAS vyjadruje podporu 

Plán prefinancovania tejto pomoci chcú podľa Igora Matoviča predstaviť na poslednú chvíľu. "Je zodpovedný, každé jedno euro, ktoré dáme rodinám, budeme mať vykryté. Zaplatia to najmä bohatí," uviedol Fico. Vyššie dane by sa mali týkať približne stovky veľkých firiem. "Ktoré už dnes platia odvod z regulovaných subjektov. A to sú firmy, ktoré nepôsobia úplne na dokonalom konkurenčnom trhu. To znamená, majú nejakú výhodu. A patrí sa, aby prispeli do spoločného trošku viac," povedal Matovič. 

Opozičný Hlas vláde stále hlási podporu. Trvá ale na tom, aby jednorázovú pomoc dostali aj pracujúci ľudia a dôchodcovia s nízkym príjmom. Sú ochotní o tom rokovať. "Akúkoľvek pomoc pre ľudí podporíme, ale to čo bolo navrhnuté je nedostatočné. Budeme rokovať s kompetentnými ministrami, aby boli podporené aj naše návrhy," uviedol Šutaj Eštok.

SMER návrh podporí s jednou podmienkou 

"Čo sa týka jednorázových príspevkov, tam pripravený s kýmkoľvek si sadnúť," povedal Krajniak. "Akýkoľvek návrh, že pridajme ešte niekomu, musí prísť zároveň s tým, že komu zoberieme, alebo kde tie peniaze nájdeme," uviedol Matovič. "Iba vďaka inflácii a vyššiemu rastu cien má pán Matovič o tri a pol miliardy peňazí v rozpočte navyše oproti plánu. Takže bez najmenšieho problému vie vykryť aj tie návrhy, ktoré sú Hlasu a sú na úrovni 300 až 500 miliónov," uviedol Šutaj Eštok.

Podporu chcú prejaviť aj Smeráci. Tí ale zasa trvajú na opätovnom zavedení bankového odvodu. "Ak budú predložené návrhy do parlamentu, ktoré budú zabezpečovať príjmy - bankový odvod 300 miliónov, zdanenie veľkých monopolov, všetko to podporíme, lebo treba rozdať minimálne tento rok 1,5 až 2 miliardy eur. Čo táto vláda nechce urobiť," povedal Fico. Igor Matovič ale naznačil ďalšie novinky. "Neplánujeme zaviesť bankový odvod, ale dozviete sa potom ako to predložíme do vlády. Je pripravená masívna pomoc rodinám, čo bude stáť 1,3 miliardy eur každý jeden rok navyše. Každé jedno euro bude vykryté," dodal Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy