Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Incident s Ukrajinskou vlajkou v parlamente skončil takmer diplomatickým škandálom
Zdielať na

Incident s Ukrajinskou vlajkou v parlamente skončil takmer diplomatickým škandálom

BRATISLAVA / Cirkus v parlamente. Inak sa ani nedá nazvať včerajšia rozprava v pléne Národnej rady. Jedným z vrcholov vystúpenia slovenských poslancov, bol súboj o Ukrajinskú vlajku. Tú vytiahli koaliční poslanci, na znak podpory nášho suseda. Skončilo sa to ale takmer diplomatickým škandálom.

Plénum slovenského parlamentu. Rozprava o obrannej zmluve so Spojenými štátmi a v hlavnej úlohe Kotlebovci s vlajku Slovenskej republiky. V istom momente prichádzajú na scénu liberáli z SaS s vlajkou Ukrajiny, aj keď prekrútenou naopak. Divadelné predstavenie sa skončilo obliatím štandardy, ktorú Kotlebovci nakoniec aj ukoristili. "Nedali sme vyššie ukrajinskú vlajku, naopak, dali sme ju pod slovenskú a ešte sme ukazovali, že je to symbol priateľstva. Prišlo nám to vhod," vyjadrila sa poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková.

Incident sa odohral v čase stretnutia slovenského ministra zahraničných vecí Korčoka, s ukrajinským prezidentom Zelenským. Okamžite na to zareagovalo práve ich diplomatické zastúpenie na Slovensku. "Ivan Korčok dnes v Kyjeve potvrdil pevnú a neochvejnú pozíciu Slovenska pri podpore Ukrajiny. Nesprávne zaobchádzanie s vlajkou Ukrajiny nemôže otriasť jej podporou. Odsudzujeme a žiadame ospravedlnenie," vyjadrilo sa v stanovisku Ukrajinské veľvyslanectvo v SR. Na čo okamžite slovenská strana zareagovala a prípadný diplomatický konflikt hasila začerstva. "Nemôžem to nazvať inak ako besnenie zo strany opozície. To nepatrí do civilizovaného parlamentu, na parlamentnú pôdu a urobili sme kroky k tomu, že sa po diplomatickej ceste ospravedlníme," vysvetlil Ivan Korčok, minister zahraničných vecí. "Bola de facto zneuctená vlajka Ukrajiny. Ale vnímajú situáciu, aj tú rozpravu, aká bola k obrannej zmluve," vyjadril sa poslanec NR SR Peter Pčolinský.

Nebolo by to ale po prvýkrát, čo mali diplomati na oboch stranách našej východnej hranice, plné ruky práce. Kým tí ukrajinskí, pred niekoľkými dňami vysvetľovali, prečo v Ukrajinskom parlamentne, tamojší poslanci počas symbolického poďakovania, ku vlajkám krajín, ktoré ich podporujú, nepridali aj tú slovenskú. Tí slovenskí zase nie tak dávno museli obhajovať nepodarený žart v éteri rádia Expres, vtedy premiéra Igora Matoviča, o Zakarpatí. Našťastie to ale vyzerá tak, že aj posledný incident z nášho parlamentu ako vzbĺkol, tak aj zhasol a susedské vzťahy nateraz neskomplikoval. "Ukrajina má a potrebuje našu podporu ako akákoľvek iná demokratická krajina, ktorej práva budú ohrozované akýmikoľvek agresormi," dodala Cigániková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy