Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pre predajcov rýb, kvetov, či koláčov, začalo obdobie Vianoc smutne
Zdielať na

Pre predajcov rýb, kvetov, či koláčov, začalo obdobie Vianoc smutne

BRATISLAVA / Lockdown platí na Slovensku ešte len druhý deň. Predajcovia kvetov, koláčov, či rýb sú už teraz zúfalí. Čerstvé koláče treba skonzumovať, kvety zvädnú a živé ryby sú tiež pripravené na rýchlu spotrebu - ak by ich vrátili späť do riek, či potokov, už by neprežili. Práve obdobie pred Vianocami je pre týchto predajcov kľúčové. Nečudo, že majú veľké obavy.

Humenská cukráreň ostala otvorená ako okienkový predaj. Koláče síce na svojich zákazníkov čakajú, no ľudí je podstatne menej.

"Objednávky sa drasticky rušia, my sme tovar nakúpili, má nejakú respiračnú dobu, čo s ním urobíme?" povedal Ján Blaško, majiteľ rodinnej cukrárne.

Už v prvej vlne zažili situáciu, keď koláče namiesto speňaženia radšej rozdali záchranným zložkám.

"Lebo to sa nevyrobí z piesku. A kto nám bude kompenzovať? Pri prvej vlne sme rozdali zákusky za asi 7 tisíc eur," priblížil Ján Blaško. 

Aj pre cukrárne bývajú vianočné sviatky nie zlatým, ale priam existenčným obdobím. Majiteľ rodinnej cukrárne to však vidí s obavami.

"Za posledný rok len do výplat som zadotoval 50 tisíc. Pomaly sa budem rozvádzať, lebo peniaze odniekiaľ musím ťahať a ako to vydržím, neviem. Nechcem prepustiť ľudí," pokračoval Blaško.

Lockdown skomplikoval aj predaj rýb

V Bielom Potoku pri Ružomberku to pocítili. Po vyhlásení lockdownu majú menej zákazníkov. Pritom na Vianoce sa pripravovali mesiace. Ide o najväčšieho producenta pstruhov na Slovensku a predávajú aj kapre.

"Rýb je dostatok, sme na predajniach pripravení. Lockdown by mohol by spôsobiť, že ryby sú zasadkované. Dovezené v sadkach na Slovensko, pripravené na predaj, ak by sa nepredali, tak spôsobia problémy, lebo tie ryby, sú vhodne na spotrebu," vysvetlil technicko- výrobný námestník Bieleho potoka v Ružomberku, Bohuš Cintula.

Vylovenými rybami už nemôžu zarybniť, lebo ryba vo voľnej vode by už neprežila.

"Najviac predávanou z rýb pred Vianocami je kapor, ale stúpa aj šťuka, zubáč, pstruh a sumec," doplnil Cintula.

Kvetinári majú problémy

Kvetinári sa pri aktuálnych opatreniach cítia podobne ako gastro prevádzky. Pred Katarínou a pred prvou Adventnou nedeľou sa zásobili tovarom, ktorý ak nepredajú, tak ho môžu vyhodiť.

"My sme sa zásobili, o piatej dali vedieť, že ani my nemôžme. Teraz čo ja s tým tovarom? Plný box tovaru," uviedla kvetinárka Adriana Andrejková.

Kvetinári do poslednej chvíle čakali, či budú môcť aspoň pár dní sa na to pripraviť. Prišiel im tovar a následne zatvorili. Podľa pravidiel môžu fungovať ako výdaj pre online objednávky.

"Aj keď budete odo mňa meter, musíte mi najprv mi zavolať, potom vám viem vydať tovar,. Radšej si kúpia na Katarínu v obchodných reťazcoch, namiesto toho, aby zavolali, objednali, prišli. Im to komplikuje život," doplnila Andrejková. 

Pani Adriana je osobne za prísnejší lockdown ako bol schválený. No to, čo bolo schválené považuje za nelogické a nespravodlivé. Ona musí mať zatvorené, i keď ľudia chodia okolo jej obchodu na nákupy do iných obchodov. Pritom ona je v práci, ak by niekto chcel online objednávku.

"Oni môžu predávať všetko, lebo majú jeden regál domáce potreby, ja nemôžem. Tam zákazník môže vojsť dnu, ja nie. Obuv môže, vedľa prevádzka, lekáreň môže, drogéria môže, všetko môže, kvetinári nie," povedala kvetinárka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy