Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Koniec futbalovým chuligánom: novela zákona zakazuje aj tváre prekryté kuklami
Zdielať na

Koniec futbalovým chuligánom: novela zákona zakazuje aj tváre prekryté kuklami

BRATISLAVA / Bitky na štadiónoch by mohli byť minulosťou. Vstupenky na rizikové zápasy možno budú predávať na konkrétne meno fanúšika. Viaceré zmeny ohľadom bezpečnosti navrhuje novela zákona ministerstva školstva.

Futbaloví chuligáni si chodia na zápasy rôznymi spôsobmi vybíjať zlosť. Väčšina z nich máva navyše tváre prekryté kuklami. Potom je takýchto výtržníkov veľmi ťažké identifikovať.

"Bude tam opatrenie navrhované zo strany policajného zboru, aby kukly boli definitívne zakázaným predmetom na futbalových štadiónoch. Tí čo tam idú, nemajú si tam čo prekrývať tváre, majú tam ísť pozerať futbalový zápas," potvrdil dočasný policajný prezident Štefan Hamran.

Jedným z bodov novely je aj povinnosť organizátora rizikového zápasu poskytnúť polícii priestory priamo na štadióne. Zodpovednosť za organizáciu a bezpečnosť rizikových zápasov má v prvom rade organizátor. Októbrový zápas medzi medzi Spartakom Trnava a Slovanom Bratislava však zvládnutý nebol. Futbaloví chuligáni oboch tímov vtrhli priamo na trávnik, kde sa surovo pobili. Nechýbali ani petardy či svetlice. Situácia sa upokojila až po príchode ťažkoodencov.

"Ten šéf usporiadateľského tímu sa nezladil so šéfom policajného zásahu. Doslova a do písmena tam nebol, toto sú slová policajného prezidenta. Určitý inkriminovaný čas tam šéf domáceho tímu nebol a on je ten, ktorý má dať polícii echo alebo pokyn, že poďte, pomôžte, my už to nezvládame," vyjadril sa štátny tajomník Ministerstva, vedy a výskumu Slovenskej republiky pre šport, Ivan Husár.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu spolupracovalo s ministerstvom vnútra na novele zákona o organizovaní športových podujatí niekoľko mesiacov. Aktuálne je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"My sme sa na tom plne podieľali, pretože sme subjekt, ktorý najviac trpí týmto fenoménom diváckeho násilia. Čiže naozaj ten kto sa nevie správať a pácha tam tie protiprávne konania, aby bol vylúčený z toho športového podujatia. Toto sú tie veci, ktoré sú podľa nás kľúčové. Čiže sankcia, finančná pokuta a uložený zákaz účasti," vyhlásil Peter France, bezpečnostný manažér Slovenského futbalového zväzu.

Anglicko malo v 80- tych rokoch obrovské problémy s futbalovými chuligánmi. Britská vláda s políciou vtedy prijala rôzne stratégie a legislatívu, a výtržníkov postupne zo štadiónov vytlačili. Okrem iného zaviedli detailný kamerový systém, databázu ľudí so zákazom vstupu na zápasy, či vysoké pokuty.

"Len ten systém treba kŕmiť konkrétnymi dátami, preto je to diskusia otvorená, či taký systém by mal byť spravovaný na Slovenskom futbalovom zväze, kde má byť podľa zákona tej platnej úpravy alebo či takú kompetenciu má prevziať PZ a budeme ten systém kŕmiť my," doplnil Štefan Hamran.

"Dôležité je, aby sa ten zoznam evidoval, a aby v informačnom systéme tí vagabundi zaevidovaní boli," povedal Ivan Husár. Podľa štátneho tajomníka pre šport by informačný systém mal byť v kompetencii ministerstva vnútra.

"Tá doteraz nebola, a tento zákon to rieši, aby systém plnili, vyhodnocovali a evidovali oni," doplnil Husár. Ak parlament schváli novelu zákona týkajúcu sa najmä bezpečnosti na rizikových zápasoch, platiť by mohla od mája budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy