Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zahraniční lekári na Slovensku: Akým prekážkam čelia?
Zdielať na

Zahraniční lekári na Slovensku: Akým prekážkam čelia?

BRATISLAVA / Tisíce lekárov a násobne viac sestier nám chýba v zdravotnom systéme. A hoci máme pár sto lekárov k dispozícii zo zahraničia a ďalší by o prácu u nás mali záujem, mnohí to vzdajú kvôli byrokracii a poplatkom. O pár rokov sa tak Slovensko dostane do zásadnej personálnej krízy v nemocniciach i ambulanciách.

"Ja som chirurg. Mám za sebou vyše 1 600 zákrokov," hovorí Manucechr. "Chýbajú vám lekári, a keď príde aspoň jeden, čo vie trošku slovenčinu, tak ho neprijmete," konštatuje Ahmed. "Nemôžem legalizovať moje skúsenosti. To je môj diplom v origináli," dodáva Zeno. Manucechr, Ahmed a Zeno, traja lekári z mnohých, ktorí sa tu chceli zamestnať ako doktori. 

Manucechr zložil všetky skúšky, avšak pracovať nemôže, pretože ho Slovensko berie ako absolventa. Ahmed je všeobecný lekár, u nás pracuje v pneuservise, pretože mu úrady zle vypočítali hodiny jeho teoretickej aj odbornej prípravy v Palestíne. Od Zena sme žiadali byrokraciu, ktorú v Taliansku, kde študoval nepoznajú. 

Znateľný deficit zdravotníckeho personálu

Na Slovensku nám chýba viac ako 3 000 lekárov a viac ako 14 000 zdravotných sestier. Pomohli by nám zdravotníci zo zahraničia. Ich vstup na náš trh je tak trocha komplikovaný. "Teraz som písala akurát odpoveď pediatričke ale keďže som videla jej diplom pediatra hneď som jej povedala, že na Slovensku to nepôjde. Diplomy pediatrov na Slovensku neuznávajú," poznamenala Alena Kurotova z Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku.  A to napriek tomu, že Slovensko akútne potrebuje takmer 150 pediatrov, ktorých reálne nemá a ďalšie desiatky až stovky stratí v najbližších rokoch.

Sú aj takí, ktorí to vzdajú potom, ako sa dozvedia, akým prekážkam majú čeliť?

"Áno sú lekári, ktorí si naozaj vyberú iný štát, pretože tých prekážok je to akoby Mount Everest. Asi tak desať krokov a všetky treba prekonať," hovorí Kurotova. Na podmienky pre zahraničných lekárov sa záujemcovia sťažujú dlhodobo, no bez úspechu. Na náš trh ich vezmeme po náročných a údajne prebyrokratizovaných skúškach a potom, čo nám zaplatia. Najmä pre záujemcov z východu sú niektoré poplatky likvidačné.

Neúnosné poplatky a ich dohra 

"Na Slovensku sú úžernícke poplatky. Pri lekároch to sú 3-4 platy a to nemôže ani jesť, ani piť, ani nič, teda naozaj len šetriť peniažky na tú skúšku. V prípade zubárov to je sedemmesačný plat priemerného Ukrajinca," tvrdí Kurotova. Po mnohých sťažnostiach a po dlhom čase sa vláda rozhodla vstup týmto zahraničným lekárom na náš trh trošku zjednodušiť. 

"No minimálne spôsob vykonávania skúšok, jazykovej skúšky. Už nebudú musieť absolvovať dve skúšky, iba jednu. Tak isto budú oslobodení od nejakých poplatkov, ktoré museli hradiť v súvislosti s rôznymi úkonmi. Nebudú potrebné notársky overené preklady," informuje Vladimír Lengvarský, minister zdravotníctva. "Je to krok vpred. Bola by som rada, keby tam tých krokov bolo viac," uvádza Kurotova. "Veríme, že to bude jedným z krokov, ktorými budeme chcieť rýchlejšie vzdelávať a rýchlejšie naplňovať chýbajúce miesta v zdravotníctve," na záver dodáva Lengvarský.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy