Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Megaproces s Takáčovcami pokračuje: Údajný šéf gangu tvrdí, že mafiánom nikdy nebol
Zdielať na

Megaproces s Takáčovcami pokračuje: Údajný šéf gangu tvrdí, že mafiánom nikdy nebol

PEZINOK / Takáčovci opäť pred Špecializovaným trestným súdom. Dnes pokračoval megaproces so 17timi obžalovanými. Pred senátom celý deň vypovedal údajný šéf gangu Ľubomír Kudlička. Pred súdom sa vyjadril, že nevedel o tom, že by nejaká skupina existovala a s nebohým Takáčom mal len bezpečnostnú službu. Kudlička si už odpykáva 25-ročný trest za objednávku vraždy podnikateľa Romana Krajčího.

Odsúdeného Ľubomíra Kudličku priviezla ozbrojená eskorta spolu s väzobne stíhaným Vydašičom a Sücsom. Na začiatku pojednávania vyhlásil v jednom bode z troch svoju vinu iba Pavol Komendák. Ostatní 16-ti obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní. Skupina je obžalovaná z členstva v zločineckej skupine, hrubý nátlak, výpaľníctvo, či ublíženia na zdraví. Celkovo ide o 24 skutkov.

"Ja sa budem snažiť preukázať, že vinní sú a obžaloba je podaná dôvodne," povedal prokurátor ÚŠP Michal Šúrek. 

Potom nasledovala výpoveď samotného Kudlu. Vyjadril sa, že so zavraždeným Jánom Takáčom vlastnil SBSku. Na starosti mal, ale čisto ekonomiku. Dokonca chcel z firmy odísť, keď sa v Takáčovej blízkosti zdržiaval nebohý Róbert Pál. Prekážalo mu aj to, že Takáč bol závislý na narkotikách. Po jeho smrti sa, ale rozhodol ďalej viesť firmu.

Kudlička svoju vinu popiera. Tvrdí, že nebol hlavou mafiánskej skupiny a dnes pred senátom vypovedal dlhé hodiny. "Nezadával som úlohy ani neusmerňoval členov takejto skupiny a to z jediného jedného dôvodu, pretože som nemal vedomosť, že takáto skupina existovať mala," uviedol Kudlička. 

"Nebol členom žiadnej organizovanej skupiny. Dneska je už každý organizovaná skupina podľa mňa. Bol šéfom SBSKY a ako šéf SBS sa dneska stotožňuješ stým, že to je nejaká zločinecká skupina hej," povedal obhajca Kudličku Ján Gereg. 

"To je jeho spôsob videnia veci a bude záležať ako hovorím ako v kontexte s ostatnými dôkazmi to bude vyhodnotené," dodal Šurek. 

Kudla tiež povedal, že po zavraždení Takáča, Pála a Jozefa Surovčíka mu polícia oznámila, že môže byť na rade. Keď žiadal o ochranu, tak mu ju vraj odmietli poskytnúť. "Využil som, že jedna z mojich firiem je súkromná bezpečnostná služba a časť z mojich zamestnancov mi robila ochranku. Osobne si myslím, že práve to že som určitú dobu všade chodil s ochrankou urobilo v očiach verejnosti zo mňa mafiána," povedal Kudlička. 

Takáčovci podľa obžaloby pôsobili na území Bratislavy od 90-tych rokov 20-teho storočia. Neskôr sa skupina rozrástla prakticky po celom západnom Slovensku. Po vražde Jána Takáča sa mal stať hlavou gangu práve Ľubomír Kudlička. Megaproces s Takáčovcami bude pokračovať aj vo štvrtok a piatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy