Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Turizmus krachuje: Nielen wellness centrá a vodné parky, ale aj ďalšie prevádzky melú z posledného
Zdielať na

Turizmus krachuje: Nielen wellness centrá a vodné parky, ale aj ďalšie prevádzky melú z posledného

SLOVENSKO / Pandemická situácia sa na Slovensku zhoršuje a čoraz viac okresov sa ocitlo v čiernej farbe. Prevádzky musia zatvárať aj mnohí podnikatelia v cestovnom ruchu, ktorí prežívajú smutné “déjà vu”. Bez tržieb a zákazníkov im hrozí definitívne K.O.

Na zmenu farby doplatili aj viaceré vodné parky a wellness zariadenia na severe a východe Slovenska, ktoré museli svoje prevádzky po čase opäť nútene zatvoriť. Polovica z nich už teraz lavíruje na hrane prežitia. “V čiernej fáze môžeme fungovať maximálne pre 10 osôb, čo je úplný ekonomický nezmysel," tvrdí Peter Kolenčík, 1. viceprezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární SAAKP.

 "Pomoc pre prevádzky stále beží. Uvedomujem si, v akej situácii sme a preto nebudem na nikoho tlačiť, aby sme uvoľňovali opatrenia pre očkovaných," komentoval situáciu minister dopravy Doležal. 

​Akvaparky sú vyľudnené

Prevádzkovatelia nechápu, prečo ich služby nemôžu využívať aspoň zaočkovaní. Dlhodobo im totiž podsúvali argument, že vakcinácia je zdravie a sloboda. Čierna farba znamená stopku aj pre vodný park Bešeňová, ktorý opäť na ktovie na ako dlho, bude musieť bojovať o prežite. V minulosti o tomto čase bol akvapark plný, teraz je úplne prázdny, dokonca sú vypustené aj niektoré bazény. Voľakedy bol problém aj so zaparkovaním, avšak aj parkoviská sú teraz prázdne. “Od pondelka sme ako vodný park uzatvorení, znamená to pre nás, že nemáme ani denných návštevníkov, ani ubytovaných hostí, keďže nevieme na ako dlho tento stav bude trvať, nevieme, ani predpovedať dôsledky. V každom prípade nebudú dobré," konštatuje Ivana Gežíková, marketingová manažérka vodného parku Bešeňová. 

Cestovný ruch opätovne na hranici prežitia

“Pokiaľ budú okresy zavreté aj cez zimnú dovolenkovú sezónu, tak pre cestovný ruch to bude ďalšia tvrdá rana," hovorí Martin Vlachynský, analytik INESS. Netýka sa to len vodných parkov, ale aj iných prevádzok. Poteší aspoň fakt, že lyžovať sa bude aj v čiernych okresoch, otázne ale je, čo bude s inými službami.

Aktuálny covid automat nežičí ani pobytom v lyžiarskych strediskách. Tamojšie hotely a reštaurácie totiž môžu zostať zatvorené aj počas tohtoročnej zimnej sezóny. “Ak sa nič nezmení, zimná sezóna bude opäť tragická," varuje Katarína Šarafínová, PR manažérka OOCR Region Liptov. “Veríme, že našu frustráciu zdieľa viac než 2,5 milióna zaočkovaných Slovákov," poznamenal Kolenčík. 

Aký bude osud zimnej turistickej sezóny?

Zariadenia cestovného ruchu síce môžu opäť požiadať štát o pomoc, oveľa radšej by však fungovali, aj keď v provizórnom režime.
“Úplne najlepšou pomocou by bolo, ak by podniky mohli zostať otvorené a tvorili tržby, ale to si vyžaduje práve zmenu covid automatu," vysvetľuje Ivan Rudolf, hovorca Ministerstva dopravy SR. A práve o ňom by malo vo štvrtok, 4. novembra, teda o päť minút dvanásť, rokovať konzílium odborníkov.

O osude zimnej turistickej sezóny však rozhodne ministerstvo zdravotníctva. “Minimálne pre zaočkovaných a prípadne pre prekonaných by mali aj čierne okresy ostať otvorené," dodáva Vlachynský.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy