Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Strážia cestu do Európy: Agentúra Frontex sa zameriava na pobrežnú i pohraničnú stráž
Zdielať na

Strážia cestu do Európy: Agentúra Frontex sa zameriava na pobrežnú i pohraničnú stráž

GRÉCKO/SLOVENSKO / Helénska pobrežná stráž má na starosti ochranu hraníc a mapuje takmer 14-tisíc kilometrov otvoreného mora. Popasovať sa musí aj s výkyvmi počasia. Práve zlé poveternostné podmienky sú nástrahou pre imigrantov. Z hľadiska krajín prvej línie je však Grécko podľa štatistík krajinou, ktorej sa podarilo zachrániť najviac ľudských životov.

Európska agentúra Frontex vznikla v roku  2004

Zameriava sa na pobrežnú i pohraničnú stráž. Primárnym cieľom je eliminácia nelegálnej migrácie a obchodovania s ľuďmi na celom území Európskej Únie.

Grécko je hlavnou trasou do Európy pre žiadateľov o azyl, ktorí prichádzajú z Turecka

Ľudia utekajú pred vojnou a násilím najmä zo Sýrie či Afganistanu. Medzi imigrantmi sa však nachádzajú aj osoby zo subsaharskej Afriky. Len minulý týždeň agentúra Reuters zverejnila informáciu o nákladnej lodi s tureckou vlajkou s prevažne 382 afganskými migrantmi. Tí bezpečne zakotvili v prístave po strate elektriny v Egejskom mori a vyslaní núdzového signálu. Tamojšie ministerstvo pre migráciu uviedlo, že grécka pobrežná stráž zadržala 6 osôb.

"Treba naozaj mať všetky pravidlá a všetky procedúry stanovené tak, aby sme vedeli stanoviť, či ľudia naozaj utekajú pred niečím alebo sú to len ľudia, ktorí niekomu zaplatili, ten niekto z toho mal veľký prospech a možno tých ľudí aj oklamal a priniesol ich do Európy," hovorí minister vnútra Roman Mikulec . 

V rámci agentúry Frontex sa pravidelne vysielajú policajti na pomoc jednotlivým štátom

Výnimkou nie je ani naša krajina. "Pravidelne vysielame hlavne na ostrovy Egejského mora policajtov, ktorí sú veľmi účinným nástrojom pri pomáhaní Grékom pri potláčaní kriminality v oblasti nelegálneho prevádzačstva. Nemôžeme povedať, že súčasťou najväčších organizovaných kriminálnych aktivít boli osoby zo Slovenska," informuje policajná pridelenkyňa SR v Helénskej republike Beáta Adameová. 

Ide skôr o európske krajiny, medzi ktoré patria Holandsko, Veľká Británia či Dánsko. Hraničná pobrežná stráž Helénskej republiky má 7500 vyškolených pracovníkov a k dispozícii viac ako 200 zariadení. "Či už vo forme helikoptér, lodí, rôznych termokamier, vyhľadávacích systémov, dronov," informuje Adameová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy