Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dopravný podnik varuje podvodníkov, ktorí zneužívajú lístky kúpené cez SMS
Zdielať na

Dopravný podnik varuje podvodníkov, ktorí zneužívajú lístky kúpené cez SMS

BRATISLAVA / Viaceré mobilné aplikácie ponúkajú služby na hrane zákona. Určené sú aj na zneužitie platobných lístkov na MHD. Mnohým špekulantom v nekalých praktikách pomáha aj sociálna sieť. Počítačový expert upozorňuje na komplikované dokázanie podvodu, dopravný podniku hlavného mesta varuje.

Na sociálnej sieti existujú viaceré skupiny na ktorých sa okrem aktuálnych miest kontroly pasažierov nachádzajú aj kópie lístkov, ktoré si už cestujúci zakúpili prostredníctvom SMS. "V tomto prípade treba podotknúť, že revízor má pri kontrole právo nahliadnuť do aplikácie či to bolo poslané z aplikácie správy alebo z nejakého iného messengera. Takisto má právo skontrolovať telefónne číslo, z ktorého bol tento sms-lístok poslaný," vysvetlil kompetencie Martin Chlebovec, hovorca dopravného podniku.

Spomínané kópie lístkov zverejňujú cestujúci s úmyslom ich ďalšieho využitia. Špekulanti tak môžu využiť desiatky minút cestovania na zostávajúci čas lístka zadarmo. "V takomto prípade sa nejedná o podvod, pretože chýba omyl a chýba aj škoda," konštatoval advokát Juraj Bizoň. "V takomto prípade má dopravný podnik na to cenník a jedná sa o klasického čierneho pasažiera, ktorý cestuje bez lístka," doplnil advokát. 

Zakúpený sms lístok platí len pre cestujúceho, ktorý si ho kúpil na svojom mobilnom telefóne. Za kopírovanie hrozí pokuta až do výšky 89 eur. Počítačový expert upozorňuje aj na viaceré mobilné aplikácie, pomocou ktorých sa môžu špekulanti preukazovať skopírovaným dokladom ako aj reálnym sms číslom dopravného podniku. "To znamená , že mne príde sms, ktorá sa tvári, že prišla trebárs od dopravného podniku bude tam aj číslo a bude tam aj text a bude tam aj príloha," uviedol odborník na informačné technológie Ondrej Macko. Súčasťou každého zakúpeného lístka cez sms-ku je aj kód, ktorí si revízori môžu skontrolovať a porovnať ho so skutočným zakúpeným lístkom. Či vždy tak robia je ale otázne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy