Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Babie leto je tu. Počasie by mohlo priať poľnohospodárom
Zdielať na

Babie leto je tu. Počasie by mohlo priať poľnohospodárom

BRATISLAVA / Takto pred rokom bola daždivá jeseň, poľnohospodári nestihli zasiať oziminy a hubárska sezóna tiež nestála za nič. V tomto roku tu máme štvrtý slnečný víkend a aj počas týždňa sme si užívali príjemné ozajstné babie leto. Podľa meteorológov má s malým prerušením ďalej pokračovať.

Babie leto s teplotami na niektorých miestach až do 20 stupňov práve prebieha. "Až v tomto prípade môžeme hovoriť o začiatku babieho leta," povedal meteorológ Daniel Cibula.

Začalo sa minulý víkend, pokračovalo do štvrtku, keď sa na juhozápade ochladilo, ale aj naďalej je slnečno a teploty opäť stúpajú. Meteorológia označuje babie leto podľa iných kritérií ako ľudová pranostika. Nestačí, že vo vzduchu poletujú pavučiny. "Dôležité je, kde sa nachádza oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Tá by sa mala nachádzať v oblasti strednej a juhovýchodnej Európy," pokračoval Cibula. A to sa dialo počas uplynulého týždňa a malo by diať aj naďalej.

Podľa meteorológov by to takto s malými prerušeniami mohlo pokračovať až do Dušičiek, dokonca až po nich. "Začiatkom budúceho týždňa sa k nám vráti teplejšie južné prúdenie, ale dokedy to vydrží, nevieme, podľa niektorých modelov by mohlo na Dušičky prísť ochladenie," potvrdil meteorológ.

Takéto počasie by mohlo priať poľnohospodárom. "Zberajú jesenné plodiny, najmä kukuricu, cukrovú repu, sóju, zemiaky, slnečnicu," povedala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Jana Holéciová. Kukurica je ešte na poliach, ale na iných miestach už naplno prebieha žatva. Zároveň však pripravujú pôdu a budúcoročnú úrodu a sejú oziminy. "Napríklad ozimná pšenica, jačmeň, repka, raž," potvrdila Holéciová.

V minulom roku v tomto období neustále pršalo a poľnohospodári nestihli osiať všetky plánované plochy oziminami. Na jar potom zasiali na tieto plochy takmer o tretinu kukurice a slnečnice viac. Napriek tomu mali celkom dobrú úrodu obilia. "Tohtoročná žatva bola v znamení priemerných úrod," povedala Holéciová.

Darilo sa jablkám, viniču a hubám

"Vinohradníci hovoria, že ročník 2021 je excelentný," potvrdila Holéciová. Priemerná bola aj hubárska sezóna. Teda ako kde, niekde výborná, inde nie. "Niekde na Liptove "vybuchli" huby a rástlo to, ale potom o jednu, dve doliny vedľa zase nerástlo nič," vysvetlila mykologička Ivona Kautmanová.

Tak je aj v týchto dňoch. Bratislava a Záhorie hlási celkom štedré nálezy húb, ale zvyšok Slovenska chudobnejšie. "Ja som momentálne na východnom Slovensku a tu v lesoch je toho veľmi málo," povedala mykologička. Rastú ešte suchohríby, masliaky, občas aj hríby, kozáky, rýdziky, kuriatká, podpňovky, alebo strmulky inoväťové a pôvabnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy