Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Miesto, na ktorom v minulosti vykonávali popravy využívajú aj dnes. Posledný Slovák odsúdený na trest smrti nemal ani 30 rokov
Zdielať na

Miesto, na ktorom v minulosti vykonávali popravy využívajú aj dnes. Posledný Slovák odsúdený na trest smrti nemal ani 30 rokov

BRATISLAVA / Trest smrti bol na Slovensku zrušený v roku 1990. Najvyšším možným trestom sa tak podľa našich zákonov stalo doživotie. Do roku 1989 vo vtedajšom Československu popravili 1207 ľudí.

Väčšina popravených ľudí bola za vojnové zločiny a neskôr politickí väzni. Až v roku 1961 sa podmienky na vykonávanie trestu smrti sprísnili, takže popravovaní boli už iba brutálni vrahovia.

V Československu boli na vykonávanie popráv určení 3 kati. Dvaja v Čechách a jeden na Slovensku. Každý majster kat mal k dispozícii dvoch asistentov. Za vykonávanie popravy dostávali kati finančnú odmenu od 600 do 800 korún. Museli sa o ňu rozdeliť so svojimi pomocníkmi. Kati boli viazaní prísahou a zachovaním mlčanlivosti. V prípade porušenia im hrozilo trestné stíhanie.

V Bratislave sa popravy konali na zadnom väzenskom dvore v Justičnom paláci, kde bola postavená šibenica. Zvyčajne ráno na úsvite. V predvečer popravy bolo odsúdeným oznámené vykonanie rozsudku. Väčšinou sa mohli rozlúčiť so svojimi najbližšími a prijať duchovné zaopatrenie od kňaza.

Posledný popravený na území Slovenska mal len 28 rokov

"Popravy sa vykonávali medzi štvrtou a šiestou hodinou ráno na nádvorí väznice Krajského súdu, kde boli ešte tesne pred popravou prečítané rozsudky a oznámenie o tom, že bola zamietnutá žiadosť o milosť," vysvetlila Monika Kacvinská, hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže. 

Posledný odsúdený a popravený na území Slovenska bol 28- ročný Štefan Svitek z Podbrezovej. Ten v roku 1987 zabil sekerou svoju ženu a dve dcéry. Popravili ho 8. júna 1989 v Bratislave. Miesto, ktoré v minulosti vyvolávalo strach aj u najväčších zločincov, príslušníci justičnej a väzenskej stráže využívajú aj dnes. Slúži už na úplne iný účel. Za kovovými dverami bývalého popraviska sa nachádza sklad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy