Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stať sa súdnym znalcom na Slovensku nie je také jednoduché. Výška odmeny nemotivuje ľudí zapísať sa do zoznamu
Zdielať na

Stať sa súdnym znalcom na Slovensku nie je také jednoduché. Výška odmeny nemotivuje ľudí zapísať sa do zoznamu

BRATISLAVA / Na Slovensku pôsobí 2889 znalcov z rôznych oblastí. Získať ich odborný posudok pre orgány činné v trestnom konaní je často beh na dlhé trate. Znaleckých ústavov je iba deväť.

Stať sa znalcom, ktorý okrem každodennej práce cestuje ako odborník na pojednávania, nie je také jednoduché. Na opačnej strane však dotknuté strany netrpezlivo čakajú na posudok.


"Ak sa rozprávame o znalcovi fyzickej osobe, tam sú podmienky v zásade ukončenie vysokoškolského vzdelania 2.stupňa v odbore, ktoré chce znalec vykonávať. Ďalej je to 7 ročná prax v odvetví, absolvovanie odbornej skúšky a pri niektorých odboroch aj absolvovanie špeciálnej skúšky," povedal hovorca ministerstva spravodlivosti, Peter Bubla. Matematika nepustí. Ak znalecké skúmanie trvá neprimerane dlho, potom tak trvá i súdne konanie. "Napríklad teraz som čakal v jednom prípade, kde poskytujem právnu službu, skoro tri roky," vyjadril sa advokát Peter Vačok.

"Naozaj, ja sa stretávam tiež s tým, že vypracovanie znaleckého posudku trvá od niekoľko mesiacov až po niekoľko rokov. Šlo o vysporiadanie podielového spoluvlastníctva. Súd vtedy vymenil znalca a udelil tomu pôvodnému znalcovi pokutu. Nešlo o ťažkú vec, ale aj napriek tomu to trvalo dva roky," priblížil advokát Milan Ficek. Náročnosť práce, prípadne pokuty, ale aj zodpovednosť pri správne napísanom posudku nie sú jediným problémom, ktorý potenciálnych znalcov odrádza. Znalcovi vzniká nárok na takzvané znalecké, jeho práca je však už dlhodobo podhodnotená.

Hodinová odmena v hrubom je aktuálne stanovená na 13,28 eur alebo na 19,92 eur v závislosti od odboru alebo špecializácie znalca. "Výška odmeny nie je motivačná preto, aby sa ľudia zapísali do zoznamu znalcov," potvrdil súdny znalec Peter Kováč.

"Stále tvrdím, že by sa tým mali zaoberať aj generálny prokurátor, aj vedenie ministerstva spravodlivosti," povedal Peter Vačok. Ministerstvo spravodlivosti priznáva, že odmeny pre znalcov sa nenavýšili už niekoľko rokov. "Na druhej strane, ak by prišlo k zmene, malo by to vážny dopad na štátny rozpočet. V každom prípade, my máme pripravený komplexnejší materiál a pracujeme na ňom, ktorý rieši aj túto časť," .potvrdil hovorca spravodlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy