Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pomoc ľuďom v exekúcii: Exekútori budú dlžníkom strhávať menej peňazí
Zdielať na

Pomoc ľuďom v exekúcii: Exekútori budú dlžníkom strhávať menej peňazí

BRATISLAVA / Exekútori budú dlžníkom z ich mesačnej výplaty či dôchodku strhávať menej peňazí a naopak, nechajú im viac na prežitie. Vláda tvrdí, že aj takto chce čo najskôr pomôcť tým najchudobnejším pri zdražovaní potravín či energií. Ušetriť však môžu aj tí s lepším príjmom. Exekútori sa búria. Nové nariadenie podľa nich výrazne znevýhodňuje veriteľov.

"Nám stúpajú ceny elektriny, plynu, ceny potravín. Ľudia majú hlboko do vrecka. A aj týmto pomôžeme, aby tým ľuďom ostalo o trošku viac peňazí," povedal predseda Sme rodina Boris Kollár. Exekučné amnestie sú takpovediac dlhodobou srdcovkou jeho strany. Finálny návrh ale napokon predložila ministerka spravodlivosti, s ktorou má Kollár dlhodobý spor o podobu slovenskej justície. 

"Ja som veľmi rada, že máme v koalícii absolútnu zhodu, ak sa jedná o najzraniteľnejšie osoby," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Revolučná zmena v otázke ochrane najslabších a najzraniteľnejších, obetí, supov a pijavíc, menom nebankovky," povedal minister financií Igor Matovič. 

Po novom musia exekútori nechať dlžníkom viac peňazí. Tí s najnižším príjmom ušetria rádovo desiatky eur. Napríklad matka 2 detí s čistou mzdou 700 eur môžu strhnúť len polovicu z toho, čo doteraz.

​Viac ostane aj dôchodcovi s penziou 500 eur. Inštitút zamestnanosti dokonca vyvinul exekučnú kalkulačku, kde si každý môže vyrátať čo mu po novom ostane navyše. "Dáme príjem 800 eur hrubú mzdu, 2 deti, tak momentálne môže zobrať maximálne 102 eur, ak by platili nové pravidlá, môže zobrať 59," uviedol Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. 

"Aj keď sa javí, že sú to malé čiastky, pre tých najchudobnejších je to pre nich veľmi dôležité," povedala Kolíková. 

Podľa ministerstva práce 50-100-tisíc Slovákov pracuje načierno, len aby sa vyhli exekútorom. Nové pravidlá by ich mali motivovať priznať príjmy a vystúpiť zo šedej zóny. "Tu možno očakávať, že potom bude aj z čoho viac strhávať," uviedla Kolíková. 

Podľa ministra financií po prstoch dostanú aj nebankovky. "Nebankovka si rozmyslí, či dá pôžičku takému, aby po drobných od neho zbierala," povedal predseda Oľano Igor Matovič. Nie každý dlhuje nebankovej spoločnosti. To je mýtus. To nie je pravda. Množstvo ľudí dlhuje zdravotných poisťovniam, množstvo ľudí dlhuje sociálnej poisťovni.  

Podľa odborníka na zamestnanosť však zákon rieši problém exekúcii len čiastkovo. "Stále tie poplatky za exekúcie sú veľmi vysoké a bohužiaľ stále platí, že človek, ktorý má exekúciu, nemôže mať bežný účet, nemôže platiť za elektrinu inkasom, za telefón bankovým prevodom," povedal Páleník. 

"Je to zase výrazne v prospech dlžníkov a výrazne v neprospech veriteľov. Treba povedať, že veritelia, to sú aj malí podnikatelia, strední podnikatelia a živnostníci, obyčajní ľudia, ktorí sa domáhajú svojich peňazí," povedala Stanislava Kolesárová, Komora exekútorov. 

Exekútori budú po novom zrážať zo mzdy až v januári. Minister by chcel dlžníkom udeliť aj generálny pardón. "To je ďalšia exekučná amnestia, že keď zaplatíte istinu, odpustia vám penále a úroky," uviedol Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy