Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odborní degustátori potvrdzujú: Slovenské vína sú svetové
Zdielať na

Odborní degustátori potvrdzujú: Slovenské vína sú svetové

ŠTÚROVO / Súťaž vín Danube wine Challenge v Chateau Béla pri Štúrove patrí medzi 18 najvýznamnejších vinárskych súťaží sveta v rámci federácie VINOFED. Potvrdzuje vysokú úroveň súťaže, a súčasne otvára našim skvelým vinárom dvere do sveta.

V čase vinobrania sa najlepší degustátori sveta zišli v Chateau Béla, aby po prvý krát na S hodnotili vína pod hlavičkou najprestížnejšej vinárskej organizácie. "Danube wine Challenge je exkluzívna súťaž a zároveň dokáže oceniť celý ten výrobný reťazec výroby vína," povedal prezident Vinofed Fernando Gurucarri Jaque. 

"Doteraz sme posielali vína do zahraničia, aby tam hodnotili prestížni degustátori vína, a teraz prišli títo prestížni degustátori k nám," uviedla renomovaná enologička a výkonná riaditeľka súťaže Edita Ďurčová. Prišli zo 17 krajín hodnotia viac ako 500 vzoriek červeného, bieleho, rosé i oranžového vína. Vďaka tejto súťaži získajú spätnú väzbu o kvalite svojich vín aj menší domáci vinári. 

"Dozvedia sa, ako by ich víno hodnotil svetový kritik, ktorý hodnotí tie najlepšie vína sveta," uviedla Ďurčová. "Tunajšie červené vína sú fantastické, už sme stihli udeliť dve zlaté medaily, za posledné roky vaše vína naozaj rástli, majú stále viac úspechov," povedala degustátorka Christine Collins. 

"Je to farba, čistota, aromatika a celkový dojem," povedal enológ Miroslav Petrech. Pre malú krajinu, ako je Slovensko je náročné presadiť sa na medzinárodnom trhu. "Myslím, že je veľmi konkurencieschopné nielen čo sa týka ceny, ale aj kvality," uviedol vinársky lektor a degustátor Frank Smulders. 

"Sú to dobré vína, ktoré veľmi dobre odrážajú charakter pôdy, krajiny, v ktorej sú vypestované, majú veľký potenciál," povedal Jaque. "Mali sme aj hostí, ktorí prišli sem len za vínnou turistikou, chceli sa prísť pozrieť, kde je produkované," uviedol generálny manažér Chateau Béla Jürgen Gruber,  "Je to vyslanie správy do sveta, že sme tu, že sú tu dobré vína," dodal prezident súťaže Igor Štumpf. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy