Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Očkovanie treťou dávkou už čoskoro spustia. Pre tieto skupiny ľudí bude určené
Zdielať na

Očkovanie treťou dávkou už čoskoro spustia. Pre tieto skupiny ľudí bude určené

BRATISLAVA / Očkovanie treťou dávkou bude čoskoro spustené. Ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo práce zverejnilo detaily, pre koho bude určené.

Tretia dávka pre vybrané skupiny ľudí

Členka konzília odborníkov, lekárka Alena Koščálová uviedla, že odporúčanie na očkovanie treťou dávkou už bolo vypracované a očakávať ho môžeme v najbližšie dni. Aktuálne ministerstvo zdravotníctva pracuje na legislatívnom rámci.  "Verím, že budúci týždeň sa bude očkovať treťou dávkou," poznamenala.

Treťodávkoví budú rozdelení do dvoch kategórií:

  • dodatočná dávka
  • booster dávka

Dodatočná dávka je určená pre imunokomprovitovaných, onkologický pacientov, ľudí po transplantácií alebo pre tých, ktorí berú lieky na potlačenie imunity či majú iné závažné zdravotné problémy. Pre nich budú určené vakcíny skupiny mRNA. Podávať sa pre túto skupinu môžu štyri týždne po ukončení dvojdávkového očkovania. Títo pacienti majú podľa Koščálovej "nárok bez ohľadu na to, akou vakcínou boli očkovaní." 

Pacienti spadajúci do tejto kategórie už môžu kontaktovať špecialistov pre potvrdenie o ich zdravotnom stave.  "Časť týchto pacientov bude notifikovaná pomocou SMS," uviedla Koščálová.

Druhou kategóriou sú ľudia, ktorí dostanú "booster dávku", najskôr 6 mesiacov po podaní základnej dávky. Rovnako sa budú používať mRNA vakcíny. Prioritne  sú to osoby staršie ako 50 rokov. Ďalej sú to ľudia s pridruženými ochoreniami od 18 rokov. "Sú to tí istí ľudia, ktorí boli predradení v prvej fáze očkovania, čiže sú jednoducho dohľadateľní," povedala Košťálová.Nárok na tretiu dávku budú mať následne aj osoby, ktoré nesú zvýšené riziko nakazenia sa vírusom SARS-CoV-2, ako napríklad zdravotníci, klienti a zamestnanci sociálnych služieb, ako aj terénni pracovníci. Očkovanie v zariadeniach sociálnych služieb bude prebiehať súčasne s imunokompromitovanými pacientmi, nakoľko v domovoch sa bude očkovať prostredníctvom mobilných očkovacích tímov"Tretia dávka sa nevzťahuje na tých, ktorí absolvovali očkovanie a zároveň prekonali ochorenie covid-19," uviedla Koščálová. V tejto súvislosti sa predpokladá aj otvorenie veľkokapacitných očkovacích miest.

Spôsob prihlasovania klientov v DSS vysvetlil minister práce Milan Krajniak pred rokovaním vlády.

Ministerstvo práce ešte pred rokovaním vlády zverejnilo e-mailovú adresu (vakcinacia@employment.gov.sk), na ktorú sa jednotlivé domovy môžu prihlásiť. V tomto ohľade došlo k podstatnému zmierneniu požiadaviek - zatiaľ, čo v prvej vlne očkovania bolo na vyslanie mobilného tímu nutných aspoň 20 ochotných zamestnancov alebo klientov, tentokrát postačí súhlas od piatich ľudí. 

"My žiadosť zaevidujeme a posúdime, pošleme ju na Ministerstvo zdravotníctva, zverejníme poradie, v akom boli žiadosti posielané a na základe tohto poradia budú chodiť vakcinačné tímy," povedal minister zdravotníctva Milan Krajniak. Šéf rezortu zároveň pripomenul, prečo je podľa neho dôležité preočkovávať rezidentov: "Tretia očkovacia dávka môže napomôcť ochrane. Máme aj praktickú skúsenosť s tým, že ľudia, ktorí boli zaočkovaní ešte vo februári alebo v marci a dostali COVID, mali trochu horšie priebehy ako tí, ktorí boli zaočkovaní neskôr."

Očkovanie bude dostupné aj ľuďom, pre ktorých by šlo ešte len o prvú alebo druhú dávku. Minister zdravotníctva tvrdí, že projekt vakcinácie treťou dávkou v domovoch sociálnych služieb má zmysel a čísla vidí pozitívne. "Podľa predbežného prieskumu by malo záujem o očkovanie treťou dávkou približne 50% ľudí z tých, ktorí dostali druhú," uzavrel Milan Krajniak.

Spúšťa sa očkovanie rizikových detí

Avizované očkovanie rizikovej skupiny detí vo veku od 5 do 11 rokov zatiaľ nie je spustené.  "Umožnenie takéhoto očkovania je logisticky veľmi zložitou aktivitou..."  poznamenala členka konzília a hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre pediatriu Alena Prokopová s tým, že všetkému predchádzal  dlhý schvaľovací proces. Očkovanie bude prebiehať v rovnakom čase ako treťou dávkou. Rodičia  budú mocť registrovať svoje deti na stránke korona.gov.sk. Toto očkovanie však prebieha na základe odporúčania lekárov a nie je založené na samostatnom rozhodnutí rodiča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy