Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viac ako storočný bývalý člen SS stojí pred súdom
Zdielať na

Viac ako storočný bývalý člen SS stojí pred súdom

Archívna reportáž

BERLÍN / V Nemecku sa začal súd s vyše storočným bývalým príslušníkom SS. Muž slúžil v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen, 76 rokov po skončení druhej svetovej vojny je súdený za účasť na masovom vraždení.

Bývalý strážnik v koncentračnom tábore sa 76 rokov po konci druhej svetovej vojny postaví pred súd za spoluúčasť na vražde 3518 zajatcov v tábore Sachsenhausen neďaleko Berlína. Podľa portálu BBC je muž, ktorého nemecké úrady identifikovali ako Josef S, obvinený zo spoluúčasti na zastrelení sovietskych vojnových zajatcov a na vraždení ďalších obetí pomocou plynu Cyklón B.

Ide o doposiaľ najstaršieho obvineného bývalého nacistu. Už ich nie je naživo mnoho. Nižšie postavených nacistov pritom začali súdiť len v ostatných rokoch. Precedentom sa pred desiatimi rokmi stal prípad bývalého príslušníka SS Johna Demjanjuka. 

Josef S žil mnoho rokov v regióne Brandenburg, údajne pracoval ako kováč. Verejne sa o súdnom konaní zatiaľ nevyjadril.

Strážnikom v tábore Sachsenhausen sa stal v roku 1942 ako 21-ročný. Teraz má takmer 101 rokov a súd ho uznal schopným účasti na konaní. To bude prebiehať v špeciálne upravenej súdnej miestnosti v meste Brandeburg an der Havel, v trvaní dve a pol hodiny denne.

V tábore v Oranienburgu, na sever od Berlína, zahynuli desaťtisíce ľudí, vrátane príslušníkov odboja, židov, politických väzňov, homosexuálov a vojnových zajatcov.

V roku 1943 bola v Sachsenhausene nainštalovaná plynová komora. Koncom vojny v tábore zmasakrovali 3000 ľudí, ktorých označili za "neschopných pochodovať".

Súdne konanie je obzvlášť významné pre 17-tich spolužalobcov, medzi ktorými sú aj preživší tábora v Sachsenhausene.

Christoffel Heijer mal šesť rokov, keď naposledy videl svojho otca: Johan Hendrik Heijer bol jedným zo 71 holandských odbojárov, ktorých v tábore popravili streľbou.

Christopher pre noviny Berliner Zeitung povedal: "Vražda nie je osud, nie je to zločin, ktorý by sa dal právne premlčať."

Väčšina bývalých strážnikov v nacistických koncentračných táboroch sa však vyhla rozsudku či samotnému súdnemu procesu. V tábore Stutthof bolo počas vojny okolo 3000 strážnikov, z nich len 50 bolo odsúdených. Bruno Dey, bývalý príslušník SS, ktorý bol obvinený zo spoluúčasti na vražde 5000 ľudí dostal vlani podmienečný trest. 

Pred niekoľkými dňami sa mala pred súd v Hamburgu postaviť bývalá sekretárka nacistov z tábora Stutthof, Irmgard Furchnerová, len niekoľko hodín pred začiatkom procesu však ušla z domova dôchodcov. Onedlho bola zadržaná v Hamburgu a nový dátum konania bol vytýčený na 19. október.

Utrpenie preživších a ich rodín nekončí ani takmer 80 rokov po oslobodení:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy