Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jazdecká polícia kontrolovala lesy na východe Slovenska. Keď prišli na miesto, čakalo ich nemilé prekvapenie
Zdielať na

Jazdecká polícia kontrolovala lesy na východe Slovenska. Keď prišli na miesto, čakalo ich nemilé prekvapenie

HUMENSKÝ SOKOL / Polícia sa v spolupráci so štátnymi ochranármi zamerala na nelegálne výruby v prírodnej rezervácii Humenský Sokol. Stromy neodborne ťali obyvatelia neďalekej osady.

Preventívna akcia sa konala v posledných dňoch pod taktovkou jazdeckej polície, ktorá sa zamerala na envirokriminalitu v zemplínskych lesoch. Pri kontrole boli objavené viaceré prípady neodborne vyrúbaných stromov, neznámi páchatelia si vybrali dreviny dopredu určené na likvidáciu. "Zrejme tu boli skôr ako lesník, predbehli ho. Možno si tie stromy vybrali, lebo uvideli značky, no takto sa strom rozhodne nerúbe," povedala pracovníčka správy chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty, Anna Macková.

Podľa jej slov to nie je prvý podobný prípad. "Toto územie je atakované spoluobčanmi z rómskej osady, je to pre nich zdroj dreva. Rezerváciu nemôžeme oplotiť, vytvorili by sme totiž migračnú bariéru pre zver. Môže sa veľmi ľahko stať, že to bude ešte horšie," vyhlásila. Výrub stromov však nie je jediným pokračujúcim problémom v oblasti. Humenský Sokol je Národná prírodná rezervácia a takisto aj Územie európskeho významu. "Je to z dôvodu ochrany vrcholových častí územia, hlavne ponikleca veľkokvetého, ktorý tu rastie," doplnila Macková.

Nelegálny obchod s ohrozenými rastlinami a zvieratami v tejto oblasti, nie je ničím nezvyčajným a polícia sa snaží podobnej činnosti zabrániť. Jednou z možností je lepšie pochopenie miestnej fauny a flóry. "Akcia prebehla s použitím monitorovacích vzdušných kamier. Cieľom bolo aj zmonitorovanie a porovnanie stavu lesných porastov a pohybu živočíchov," uzavrela hovorkyňa krajského policajného zboru Prešov, Jana Ligdayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy