Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Základná škola sa obáva, že v zime nebude mať čím kúriť
Zdielať na

Základná škola sa obáva, že v zime nebude mať čím kúriť

ZUBNÉ / Čaká nás zima s poriadne vysokými cenami energií. Európska komisia preto vyzýva členské štáty, aby sa na cenový šok pripravili. Ľudia v mnohých regiónoch Slovenska sa už pripravujú. Obávajú sa zdražovania plynu a na kúrenie zháňajú drevo. Podľa dodávateľov je dopyt obrovský. Na fúru dreva sa čaká aj niekoľko mesiacov. Na jednej základnej škole na východe Slovenska dokonca hrozí, že do konca zimy nebudú mať čím kúriť.

Palivové drevo zháňajú na tejto základnej škole už niekoľko týždňov, zatiaľ neúspešne. Tento rok chceli prejsť na kúrenie plynom, žiadosť im však envirofond neschválil a tak sa ocitli v neľahkej situácii. V kotolni sú zásoby dreva ešte z minulého roka, tie však na celú zimu nepostačia.

"Toto množstvo vydrží maximálne mesiac," hovorí Andrea Škubová, znepokojená riaditeľka ZŠ v Zubnom.

Starostka obce Michaela Vasilenková dodáva: "Čakacia doba na drevo je aj dva mesiace."

"Momentálne je situácia s drevom taká, že je ho veľmi málo," uznáva Štefan Ivanov z Drevovýroby Jovsa.

Podľa dodávateľov je nedostatok najmä smrekového a listnatého tvrdého dreva. Zháňať palivové drevo tesne pred zimou je podľa nich rizikom. Čakacia doba je dva až tri mesiace.

Štefan Ivanov hovorí: "Niektorí ľudia objednávajú drevo na poslednú chvíľu, zavolajú v pondelok, či poobede im neprivezieme. Bohužiaľ, za drevom sa musí čakať teraz."

Pri veľkom dopyte sa tiež otvára priestor na nelegálnu ťažbu. Podľa lesoochranárov však pre Slovensko nie je až takým výrazným problémom ťažba. Hrozbu pre lesy vidia inde.

"Pre lesy je hlavne problém to, že sa vyváža drevo do veľkých fabrík alebo do zahraničia," hovorí Viliam Bartuš z lesoochranárskeho zoskupenia VLK.

Dodávatelia hovoria o enormnom dopyte a to napriek tomu, že cena dreva takisto stúpla oproti vlaňajšku o 15 percent.

"Ceny dreva na trhu sa aktuálne pohybujú od 45 do 60 eur za priestorový meter štiepaného dreva," vraví Štefan Ivanov.

Zvýšenie cien za elektrickú energiu či plyn určite pocítia dediny v chladnom regióne Kysúc.

Starosta obce Vysoká nad Kysucou Anton Varecha hovorí: "Na Kysuciach sa hovorí, že sú len dve ročné obdobia: zima a veľká zima."

Preto tu okrem letných mesiacov kúria celý zvyšok roka. Ľudia v domácnostiach ešte stále drevom či uhlím, no v budovách, ktoré spravujú obce, už, samozrejme, kúria plynom. V týchto budovách platia nemalé sumy aj za spotrebu elektriny. A budú platiť ešte viac. 

Starosta obce Makova Martin Pavlík vysvetľuje: "Najväčšia spotreba elektrickej energie je za obecný úrad, základnú školu, domov dôchodcov, kultúrny dom a toto všetko pocítime pri tvorbe rozpočtu. Napríklad za elektrickú energiu platíme doposiaľ 40 tisíc ročne a po novom to bude až 75 tisíc."

Starostovia vravia, že tieto peniaze z obecného rozpočtu mohli využiť na iné účely.

Anton Varecha dodáva: "Bude musieť stiahnuť zo zamýšľaných zámerov opravy chodníkov, či miestnych komunikácií, budeme hľadať, tam, kde sa bude dať."

Kúrenie drevom má aj environmentálne aspekty:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy