Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chudobní ešte chudobnejší. Krajiny, vrátane našej, prichádzajú v daňových rajoch o stovky miliárd eur
Zdielať na

Chudobní ešte chudobnejší. Krajiny, vrátane našej, prichádzajú v daňových rajoch o stovky miliárd eur

BRATISLAVA / Pandora Papers je oveľa väčší problém, ako sa môže na prvý pohľad zdať a zďaleka sa netýka len boháčov. Daňové raje a s nimi spojené daňové úniky zasahujú aj do života bežných ľudí, ktorí márne čakajú na lepšie cesty, školy či nemocnice. Do daňových rajov sa podľa dostupných zdrojov presťahovali už aj tisícky slovenských firiem.

Na jednej strane vplyvní ľudia, ktorí sa takpovediac vedia zariadiť a v daňových rajoch zveľaďujú, či rovno zatajujú svoj majetok, na strane druhej bežný Slovák, ktorý chodí do práce po rozbitej ceste a už 3 mesiace čaká na odborné vyšetrenie u lekára. Daň z jeho platu je len kvapkou v mori a novú školu pre jeho deti za ňu nepostavia.

"Offshorové štruktúry znamenajú pre chudobné krajiny, že sa z nich odlieva ešte to málo, čo tam je a pre bohaté krajiny to znamená, že sa tam privážajú veľmi veľmi nekalé praktiky," objasnil právnik Radovan Pala. To všetko podľa právnika Radovana Palu v konečnom dôsledku ohrozuje demokraciu: "ľudia zároveň neveria nikomu a ničomu, pretože vidia že je tu skupina ľudí, na ktorých sa žiadne pravidlá neaplikujú."
Úniky z Pandora Papers pred pár dňami ukázali, že ide o celosvetový problém, ktorý sa týka vplyvných ľudí, či dokonca politikov naprieč kontinentmi. Na zozname je aj 40 Slovákov - podnikateľov, obchodníkov či developerov. "Polícia verejne dostupné informácie eviduje a bude sa nimi zaoberať," informoval hovorca prezídia Michal Slivka. 

Medzi nimi sa spomína aj meno obvineného z kauzy Mýtnik II. Martina Bahledu. Na naše emailové otázky neodpovedal. "Vo vzťahu k menovanej obvinenej osobe bude Úrad špeciálnej prokuratúry preverovať všetky relevantné skutočnosti, vrátane tejto aktuálnej," vyjadril sa hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. 

Kauza Pandora Papers spôsobila rozruch aj v europarlamente a na poslednú chvíľu tento bod zaradili do programu v Štrasburgu. Problematika nie je nová, úniu trápi dlhodobo. Podľa europoslancov by bolo optimálne keby k úniku biliónov eur vôbec nedochádzalo. "Nemôžeme ísť iba po ľuďoch, ktorí sú na tom zozname, ale po tom systéme, ktorý dovoľuje, aby takéto niečo fungovalo," vyjadril sa europoslanec Peter Pollák. "Jednotné sadzby daňové, minimálna daňová sadzba," uviedla riešenia Monika Beňová. "Keď zavedieme povinnú výmenu medzi daňovými úradmi tak určite znížime riziko takýchto únikov," reagoval europoslanec Ivan Štefanec. Takéto zjednotenie ale nebude jednoduché. Sú krajiny, ktoré práve z týchto nerovností v daňových systémoch v jednotlivých členských štátoch ťažia. "Dôležité je, aby najmä štáty, ktoré majú najväčší vplyv ako sú Spojené štáty začali naozaj tento problém riešiť," doplnil právnik Radovan Pala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy