Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Misia františkána Filipa splnená: Pápež František mu obraz pre pútnickú Galambu požehnal
Zdielať na

Misia františkána Filipa splnená: Pápež František mu obraz pre pútnickú Galambu požehnal

BRATISLAVA / Návšteva pápeža Františka v mnohých Slovákoch zanechala silný zážitok. A ten si samozrejme mnohí chceli zvečniť aj v podobe fotky či videa. A kým tisíce ľudí držali počas návštevy pápeža v ruke telefón, jeden muž držal kríž.

Tým mužom bol františkánsky brat Filip. Stretli sme ho v Prezidentskej záhrade s dvoma poslaniami. Pre pútnické miesto Galamba pri Fiľakove chcel poprosiť o požehnanie obrazu. Okrem toho si veľmi želal odovzdať pápežovi kríž od ženy, ktorá sa pre onkologické ochorenie musela vzdať myšlienky na dieťa, s vierou, že ju Boh obdarí iným požehnaním.

Šancu stretnúť sa s pápežom Františkom mal brat Filip aj v Košiciach a potom v Šaštíne. "Tam budem číhať na pápeža," povedal brat Filip, Františkán. Či sa bratovi Filipovi nakoniec podarilo dať pápežovi Františkovi posvätiť obraz a či mu odovzdal kríž, sme sa ho boli spýtať v Trnave vo Františkánskom kláštore.

Malý zázrak sa stal krátko po našom stretnutí. "Ja som už nič od toho dňa neočakával. Prišiel som na Hradskú a tam, že za chvíľu pôjde kolóna s pápežom. No on sa nezastavil," vyjadril sa brat Filip. Hoci sa pri ňom pápež nezastavil, požehnanie pre obraz získal: "Tak som mu povedal, Otec František, požehnaj tento obraz!". A čo na to František? "Pápež sa tak nahol z toho okienka a požehnal mňa i ten obraz," priblížil brat Filip. 

Brata Filipa to však natoľko prekvapilo, že kríž mu ostal v rukách. "Udialo sa požehnanie. To, čo som vždy chcel, ale inak ako som to chcel. Bolo to pre mňa také silné," skonštatoval brat Filip. A ako to dopadlo s krížom? Skončil naozaj v pápežových rukách? V snahe odovzdať ho Františkovi osobne, sa brat Filip pokúsil vybaviť toto stretnutie cez známosti. Prišli však výčitky. "Som sa naučil, že ak raz niečo zverím Bohu, tak mu musím dôverovať a nemôžem to riešiť tým, že mám nejakých známych a že to pretlačím. Ja som sa toho už potom pustil, preto som to odovzdal cez Veroniku," ozrejmil brat Filip.

Tou Veronikou bola Veronika Remišová, ktorá sa s pápežom stretla v Šaštíne po omši. "Ona mu ho dala a povedala, že to je kríž od brata Filipa a že ostatnú informáciu si prečíta tam. On sa veľmi milo usmial a poďakoval sa za to. Mám nádej, že si to prečíta," povedal brat Filip. Podľa jeho slov ho tieto misie naučili, že na ceste za svojimi cieľmi, hoci sa ich aj nepodarí splniť, môže človek stretnúť mnohých iných ľudí, zažiť obohacujúce stretnutia a zmeniť veci, ktoré nečakal. "Zažil som niečo ako Božiu alchýmiu. Veci, ktoré sa nepodaria, Boh ich dodatočne mení na zlato," dodal brat Filip.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy