Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koryto rieky Topľa zaplavilo tak, že na niektorých miestach kvôli odpadu nie je vidno vodu
Zdielať na

Koryto rieky Topľa zaplavilo tak, že na niektorých miestach kvôli odpadu nie je vidno vodu

LASCOV / Haldy naplaveného dreva a odpadkov na niekoľkých desiatkach metrov úplne zakryli rieku Topľa v bardejovskom okrese. Ide o pozostatok nedávnych letných záplav. Niektoré dediny vtedy voda odrezala od sveta a narobila nemalé škody.


Autentické zábery nakrútené za dedinkou Lascov v bardejovskom okrese ukázali, ako aktuálne vyzerá koryto rieky Topľa. Od brehu po breh na niekoľkých desiatkach metrov v toku zanesené naplavenými drevinami a odpadkami tak, že nevidno ani vodu.


Naplaveniny vystrašili aj niektorých obyvateľov Lascova. Po prechádzke popri Topli posielali na obecný úrad fotografie. "Mailom sme dostali upozornenie od občana obce, že sú tam veľké nánosy a ohrozuje to vodný tok," povedala zamestnankyňa obecného úradu Mária Čorbová.


V niektorých dedinách v bardejovskom okrese len pred pár týždňami zažili potopu. Po letných búrkach sa dvihla hladina nielen v Topli aj v priľahlých potokoch. Korytá zrazu na toľko vody nestačili. Keď voda opadla bolo vidieť akú po sebe zanechala spúšť. Ľudia teraz majú strach aby sa to nezopakovalo. A naplaveniny neprispeli k upchatiu toku. Prekvapilo to aj vedúceho tamojšieho lesného obvodu. "No to je extrém, ktorý som ešte nevidel. Je to úplne zahltený tok," skonštatoval vedúci Viktor Porubský.

"Pán starosta o tejto situácií upovedomil povodie Bodrogu a Hornádu s tým, že budú postupovať ďalej,"  informovala Čorbová. Časť naplavenín už zobrala voda. Podľa stanoviska, ktoré nám zaslali vodohospodári sú od povodní v teréne a práce vykonávajú podľa priorít a technických a kapacitných možností. O naplavevinách v Lascove už vedia. I to, že Topľa je v danom mieste  Hlboká.

"Na mieste už boli kolegovia, aby posúdili aktuálny stav a konkrétnu potrebu techniky. Obhliadkou bolo zistené, že voda v koryte je vysoká a prístup značne obmedzený. Preto bude potrebné zabezpečiť vyhovujúcu techniku, aby v čo najkratšom čase došlo k odstraňovaniu naplavenín,"
uviedol hovrca Marián Bocák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy