Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na gymnáziu sa zaočkovaní žiaci učia prezenčne a ostatní, ktorí sú v karanténe, dištančne
Zdielať na

Na gymnáziu sa zaočkovaní žiaci učia prezenčne a ostatní, ktorí sú v karanténe, dištančne

HUMENNÉ / Školský rok sa sotva začal, no viac než 9-tisíc žiakov po celom Slovensku sa už učí z domu. V karanténe skončili po tom, čo sa v ich triedach objavil pozitívny prípad. Na gymnáziu v Humennom sa koronavírus vyskytol medzi tretiakmi. Celú triedu však nezatvorili. Študenti, ktorí sú zaočkovaní, do školy chodiť môžu. Učitelia žiakov v triede, aj tých doma vyučujú súčasne, a očividne to ide.

Na gymnáziu v Humennom sa prvé prípady pozitivity objavili u žiakov tretieho ročníka. Učitelia ich rozdelili do dvoch skupín. V triede je zaočkovaných 11 študentov a na základe vyhlášky majú výnimku z karantény, takže sa môžu učiť v škole. Ďalší 15-ti sú doma, v karanténe. Vďaka šikovnosti pedagógov sa aj tak učia všetci spolu.

Učiteľka vysvetľuje látku žiakom v triede, no zároveň priebežne komunikuje cez notebook aj so študentmi, ktorí sú online. "Najťažšie na tom je mať kontakt s tou skupinou, ktorá je doma, pretože musíte mať rúško a nerozumejú. Keby som mala respirátor, tak už ma vôbec nerozumejú," povedala učiteľka slovenského jazyka Jana Kababíková. 

"Žiaci sú v danom čase reálne na vyučovaní a pripájajú sa cez počítač. Čiže oni sa môžu zapájať do vyučovacieho procesu a sledujú, čo sa deje na hodine," uviedol riaditeľ gymnázia Marián Hamrák. 

Pre zaočkované deti platia podľa vyhlášky hygienikov rovnaké výnimky ako pre dospelých. "Do karantény nejdú osoby, ktoré sú plne zaočkované alebo prekonali Covid -19 v období 180 dní dozadu. Toto na gymnáziu využili a zaočkovaných žiakov učia naďalej prezenčne," povedal Jana Belcáková, RÚVZ Humenné. 

Na túto formu vyučovania by mohli prejsť aj iné školy. "Ak to škola urobí, že dokáže deti vyučovať počas karantény deti, ktoré majú výnimky- teda sú zaočkovaní alebo majú protilátky, tak my sa budeme veľmi tešiť ale o tomto budeme diskutovať na základe nasledujúceho obdobia," povedal minister školstva Branislav Gröhling. 

Humenskému gymnáziu sa to podarilo dostať do praxe už teraz. Navyše sa môžu pochváliť aj 95 percentnou zaočkovanosťou všetkých učiteľov aj nepedagogických zamestnancov. "Som veľmi rád, že mám takých zamestnancov," uviedol Hamrák. 

Na Slovensku sa aktuálne učí z domu 9300 žiakov, keďže v ich triedach sa vyskytol Covid-19. Podľa ministra školstva je najhoršia situácia práve v Humennom, Rožňave a vo Svidníku. "Ja by som chcel upozorniť rodičov aj starostov a primátorov a úprimne ich poprosiť, že ak im vieme nejakým spôsobom pomôcť zvýšiť zaočkovanosť, tak sme pripravení," dodal Gröhling. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy