Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
20 rokov od útoku na WTC: Najmladšia obeť útokov na dvojičky mala iba 2 roky
Zdielať na

20 rokov od útoku na WTC: Najmladšia obeť útokov na dvojičky mala iba 2 roky

BRATISLAVA / Spojené štáty a spolu s nimi celý svet si pripomínajú 20. výročie pádu dvojičiek. Ceremónie v New Yorku sa má zúčastniť aj americký prezident Joe Biden. 

Spojené štáty a spolu s nimi celý svet si dnes pripomínajú 20. výročie pádu dvojičiek. Ceremónie v New Yorku sa má zúčastniť aj americký prezident Joe Biden. Rodiny obetí teroristických útokov z 11. septembra začali súdny spor proti Saudskej Arábii a ďalším štátom, ktoré vinia zo spoluviny na atentátoch. V priebehu procesu však americké vlády apelovali na štátne tajomstvo, ktoré znemožnilo zverejnenie niektorých dokumentov.

Biden 3. septembra 2021 podpísal rozhodnutie, ktorého cieľom je odtajnenie vyšetrovacích spisov k atentátom z 11. septembra 2001. S poukazovaním na sľub z predvolebnej kampane odobril dekrét nariaďujúci ministerstvu spravodlivosti a všetkým príslušným úradom, aby nechali posúdiť odtajnenie dokumentov spojených s vyšetrovaním 11. septembra. Ministerstvo spravodlivosti má potom dokumenty zverejniť v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov. ​

Čo sa vlastne 11. septembra 2001 stalo? 

Pred dvadsiatimi rokmi ,11. septembra 2001, zaútočilo devätnásť islamistov z teroristickej siete al-Káida v štyroch dopravných lietadlách na významné budovy v USA. Dve lietadlá vrazili do Twin Towers Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku. Budovy boli podpálené, ľudia boli uväznení v horných poschodiach a mesto bolo zahalené v dyme. O necelé dve hodiny sa obe 110- poschodové veže zrútili v masívnych oblakoch prachu. 

Tretie lietadlo zničilo západnú stranu Pentagonu. Bolo to obrovské sídlo americkej armády hneď za hranicami hlavného mesta Washingtonu. Štvrté lietadlo sa neskôr zrútilo v poli v Pensylvánii, po tom, čo sa cestujúci búrili. Predpokladá sa, že únoscovia chceli zaútočiť na budovu Kapitolu vo Washingtone DC. 

​Najmladšia obeť útokov mala len 2 roky

Celkovo prišlo pri teroristických útokoch o život 3 000 ľudí. Pri Twin Towers zahynulo 2 606 ľudí, priamo na mieste, alebo neskôr na následky zranení. V Pentagone bolo 150 obetí. Najmladšou obeťou bola dvojročná Christine Lee Hansonová, ktorá zahynula v jednom z lietadiel spolu s rodičmi Petrom a Sue. Najstaršia obeť mala 82 rokov. Bol to Robert Norton, ktorý šiel na svadbu v inom lietadle so svojou manželkou Jacqueline. Keď zasiahlo prvé lietadlo, bolo vo vežiach odhadom 17 400 ľudí. Nikto neprežil nad nárazovou zónou v Severnej veži. Osemnástim sa podarilo uniknúť z poschodí nad nárazovou zónou v Južnej veži. Medzi obeťami boli občania zo 77 rôznych krajín. Tisíce ľudí utrpeli zranenia alebo sa u nich neskôr vyvinuli choroby súvisiace s útokmi, vrátane hasičov, ktorí pracovali s toxickými odpadkami.

Jedným z nich je aj Jay Jonas - kapitán hasičov vo štvrti Chinatown v Dolnom Manhattene, ktorý pád dvojičiek zažil na vlastnej koži a doteraz spomína na hrôzy a udalosti spojené s útokmi. "Niekedy sa mi zdá, akoby to bolo včera. Inokedy mi príde, ako by to bolo pred dvadsiatimi rokmi,"  začína rozprávať o jedenástom septembri. "V ten deň zavládlo pred akciou obrovské znepokojenie a strach," popisuje. Spomína si, ako do Južnej veže Svetového obchodného centra WTC narazilo druhé lietadlo. Krátko po prvom náraze bol s kolegami vo vstupnej hale Severnej veže. "Bol tam jeden hasič z prvej záchrannej jednotky, ktorý povedal, že dnešok možno neprežijeme. Zamysleli sme sa nad tým, zobrali sme to do úvahy, potriasli si rukou a popriali si veľa šťastia," popisuje.

"Zo všetkých chlapov, ktorí ma obklopovali keď druhé lietadlo zasiahlo Južnú vežu, som jediný, ktorý prežil," hovorí. Jay mal na starosti záchranné operácie v Severnej veži. Stále si pamätá ako začala budova vibrovať pred tým, ako sa zrútila. "Kolaps stláčal všetok vzduch v budove, takže sa na schodisku tvorili vzdušné víry. Ako sa budova rútila, lietali na nás trosky. Všade okolo bolo počuť desivý zvuk," opisuje.

Udalosti sa odohrali veľmi rýchlo a obrovské budovy, ktoré mali sto poschodí sa zrútili v priebehu dvoch hodín a ostali po nich len obrovské oblaky prachu. "Viete, pozrel som sa hore a zahliadol som malý kúsok modrého neba a povedal som chlapom, že nad nami bývalo 106 poschodí a teraz tam vidím kúsok neba," hovorí. Jonasovi a jeho tímu sa podarilo nájsť cestu z trosiek. Po udalostiach odišiel na dovolenku. Keď sa vrátil do práce bol povýšený na náčelníka práporu. Nebolo to preňho však veľmi jednoduché. Jeho prvý požiar po návrate bol bo výškovej budove v brooklynskej štvrti Coney Island. "Bol som veľmi nervózny. Prišli sme tam ,chlapi odviedli skvelú prácu, uhasili požiar, nikto nezomrel a ani sa nezranil. A z ničoho nič som si povedal, že to bude v poriadku," uzavrel svoje rozprávanie. 

Teroristicky útok si vyžiadal stovky obetí aj spomedzi hasičov, ktorí na mieste tragédie pomáhali zachraňovať preživších. Jedným z týchto hrdinov bol aj James Manahan, ktorý pre TV JOJ poskytol rozhovor.

Kto boli útočníci? 

Islamistická extrémistická organizácia al- Káida plánovala útoky z Afganistanu. Al-Káida vedená Usámom bin Ládinom obviňovala USA a ich spojencov z konfliktov v moslimskom svete. Únos vykonalo devätnásť ľudí. Pätnásť únoscov bolo zo Saudskej Arábie, tak ako aj samotný Bin Ládin. Dvaja boli zo Spojených arabských emirátov, jeden bol z Egypta a jeden z Libanonu. 

Ako reagovalo USA

Necelý mesiac po útokoch viedol prezident George W. Bush inváziu do Afganistanu - podporovanú medzinárodnou koalíciou - s cieľom vyhladiť al -Káidu a uloviť bin Ládina. Až v roku 2011 sa však americkým jednotkám podarilo lokalizovať a zabiť Bin Ládina v Pakistane. Údajného plánovača útokov z 11. septembra Khalida Sheikha Mohammada zatkli v Pakistane v roku 2003. Odvtedy je zadržiavaný vo väzbe USA v zálive Guantánamo a stále čaká na súd.

 Dopady na súčasnosť

Organizácia al-Káida ešte stále existuje. Najsilnejšia je v subsaharskej Afrike, no až doteraz má členov aj v Afganistane. Americké jednotky tento rok po takmer dvadsiatich rokoch opustili Afganistan, čo vyvoláva obavy, že by sa islamistická sieť mohla vrátiť. Afganistan totiž po rokoch opäť ovládla radikálna nábožensko- politická skupina Taliban. Ozbrojené zložky tejto skupiny v minulosti dostávali štedrú finančnú a vojenskú podporu od vodcu medzinárodnej teroristickej organizácie Al-Káida, ktorý od roku 1996 sídlil priamo v Afganistane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy