Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Niektorým okresom prudko poskočili počty nových pozitívnych prípadov. Stačil na to autobusový zájazd či oslava
Zdielať na

Niektorým okresom prudko poskočili počty nových pozitívnych prípadov. Stačil na to autobusový zájazd či oslava

SLOVENSKO / Od budúceho týždňa ide do červenej farby desať okresov a čoskoro budú aj prvé čierne - predpokladá to bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky. Niektorým okresom prudko poskočili počty infikovaných a stačilo na to jedno jediné ohnisko. Napríklad autobusový zájazd, po ktorom zostalo pozitívnych niekoľko desiatok cestujúcich. Na inom mieste to bola zase rodinná oslava. Takéto ohniská podľa odborníkov ešte nie sú to najhoršie. Oveľa viac sa obávajú komunitného šírenia, ktoré je v prípade delta variantu viac ako pravdepodobné.

Čísla pozitívnych prípadov v Bánovciach nad Bebravou narástli potom, ako sa do mesta vrátili dovolenkári z Čiernej Hory. "Celkovo bolo exponovaných 37 a z toho nám ochorelo 27," povedala riaditeľka RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková. 

"Mali sme jednu osobu, ktorá mala výnimku z očkovania, prišla z Turecka, mala pozitívny antigénový test," uviedol účastník zájazdu. Po príchode na dovolenku ale dostala teplotu, jej stav sa zhoršoval a rovnaké príznaky začali mať ku koncu pobytu aj ostatní. "Všetko prepuklo v autobuse, začali sme mať teploty, boli sme infikovaní," povedal. 

Hygienici toto ohnisko podchytili a všetci sú izolovaní. Susedný okres Trenčín je na tom ešte horšie. Od pondelka prechádza do červenej farby, pretože chorobnosť tu prudko stúpa. "Veľké ohnisko máme v nemocnici na geriatrii, tam je 28 prípadov," povedala Bučková.

V obci Klenová sa počet infikovaných sa tu len za posledný týždeň rapídne zvýšil. "Neviem odkiaľ sa k nám tá pliaga dostala. Najprv to bol jeden, potom sa nakazili ďalší dvaja, potom ôsmi a 15 ľudí máme v karanténe," komentoval situáciu starosta obce Klenová Slavomil Voloch. 

U dvoch infikovaných je priebeh ochorenia podľa slov starostu veľmi ťažký. Hoci to s určitosťou povedať nevie, tuší, ako sa vírus mohol rozšíriť. "Jeden chlapec prišiel z Holandska, ktorý nakazil mamu, otca a potom sa to začalo rozširovať na ostatných," uviedol Voloch. 

Jednou z možných príčin prudkého nárastu chorých mohla byť podľa starostu aj rodinná oslava v obci. Podľa úradu verejného zdravotníctva je v okrese Snina 22 pozitívnych, oproti minulému týždňu je to o 17 prípadov viac. V humenskom okrese stúpol počet iba o štyroch pozitívnych, v medzilaboreckom okrese hlásia za posledné dva týždne iba jeden prípad.

Jednotlivé okresy sa aj naďalej budú riadiť opatreniami covid-automatu. Podľa šéfa IZP ani tieto opatrenia, ani prípadné lockdowny v šírení delta variantu vírus výrazne nezabránia. "Keď sa pozrieme na krajiny, ktoré išli touto cestou...ostrovy, Nový Zéland, Austrália...tak po delte sa ukazuje ako nerealizovateľné - mali opakované komunitné šírenie, zatvárali, mali lockdowny," povedal exriaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Martin Smatana. 

Delta variant sa šíri oveľa agresívnejšie ako vírus, ktorý pred jeden a pol rokom dorazil z Číny. "Jedna osoba nakazila 2,5 ďalších, britská alfa 4-5 a teraz sa nakazí až deväť ľudí," uviedol Smatana. Prípadov, ako spomínaný zájazd, alebo rodinná oslava, nebude do budúcna zrejme až tak veľa, iného sa odborníci obávajú viac. "Náhodné komunitné šírenie, keď sa niekto náhodne stretne v obchode, v práci...pri tak agresívnom víruse sa s ním každý tentoraz stretne," dodal Smatana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy