Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Policajti budú mať s návštevou pápeža plné ruky práce. Prítomné budú viaceré zložky
Zdielať na

Policajti budú mať s návštevou pápeža plné ruky práce. Prítomné budú viaceré zložky

BRATISLAVA / Aký je pápežov zdravotný stav, aké má alergie, prípadne krvnú skupinu. Aj tieto informácie musí poznať slovenská ochranka, ktorá bude dohliadať na jedného z najstráženejších ľudí sveta.

"U niektorých politikov poskytujeme ochranu kvôli tomu, aby ich niekto fyzicky nenapadol a pápeža strážime kvôli tomu, aby ho niekto, preženiem to, z lásky nerozpučil, lebo je obľúbený," povedal bývalý riaditeľ ÚOUČ SR Peter Krajčírovič. 

Takto okomentoval príchod pápeža Františka exšéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčírovič, ktorý v minulosti pôsobil ako ochrankár významných osobností, ako Emanuel Macron či bývalý pápež Ján Pavol druhý.

"To gro, alebo tá najpodstatnejšia práca sa realizuje dávno predtým. Sú to mesiace a týždne príprav, dennodenných stretnutí," uviedol Krajčírovič. 

​O ochranu hlavy cirkvi sa budú starať stovky bezpečnostných zložiek Slovenska. Z taktických dôvodov polícia nezverejnila ich počty. Okrem toho má pápež aj svoju stráž, a to Švajčiarsku gardu a Vatikánsku políciu, s ktorou sú naše zložky v úzkom kontakte a spoločne majú za sebou už viacero nácvikov. "Oni sa absolútne spoliehajú na nás, čo sa týka, že poskytneme 100% servis bezpečnostný pre pápeža," vysvetlil Krajčírovič. 

V pohotovosti budú príslušníci poriadkovej, dopravnej aj kriminálnej polície. Vo vlakoch a na železnici bude dohliadať na poriadok železničná polícia. K dispozícií bude aj antikonfliktný tím, poriečna polícia bude mapovať situáciu z vodných tokov a nasadení budú aj psovodi a policajti na koňoch.

"Pomáhať budú aj študenti stredných odborných škôl Policajného zboru z Pezinka a Devínskej Novej Vsi, tiež kadeti z Akadémie Policajného zboru. V prípade potreby budú zapojené aj ďalšie policajné zložky," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. 

Ochrankári pápeža musia byť takpovediac neustále v strehu. Veľké faux pas totiž môže spôsobiť akákoľvek maličkosť, trebárs aj kamienok na zemi či zdržanie sa počas cesty, čo môže spôsobiť nemalé problémy v logistike. "Je to jedna z najväčších akcií, akú kto môže zažiť aj nejaký príslušník bezpečnostných zložiek za svoju kariéru," dodal Krajčírovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy