Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odkaz Lengvarského bývalým premiérom: Nebláznite a dajte sa zaočkovať
Zdielať na

Odkaz Lengvarského bývalým premiérom: Nebláznite a dajte sa zaočkovať

BRATISLAVA / Takéto výzvy zaznievajú k trom najvplyvnejším politikom, presnejšie trom bývalým premiérom. Dnes už sa k prezidentke pridal aj minister zdravotníctva, ktorý za najväčší benefit pre očkovaných považuje to, že nezomrú na covid.

"Snažil som skôr apelovať na zdravý rozum, a nejakú tú kolektívnu zodpovednosť, lebo keď sa nechám zaočkovať, chránim aj seba hlavne aj teda svoju rodinu aj svoje okolie," uviedol Lengvarský. Takto už týždne obhajuje očkovanie proti covidu minister zdravotníctva. Minister sa až dodnes vyhýbal tomu, aby menovite vyzval vplyvných politikov k zodpovednosti. Dnes to ale povedal naplno. "Vyzývam Fica, Pellegriniho a Matoviča, aby sa nechali zaočkovať," povedal Lengvarský. 

Lengvarský nie je sám. To isté - len trochu ostrejšie - hovorí jeden z jeho predchodcov. Drucker kritizuje troch bývalých premiérov. Aj konšpirátor je volič, a tak podľa neho uprednostňujú prieskumy pred vakcínou. "To, čo predvádzajú páni Matovič, Fico a žiaľ musím povedať aj Peter Pellegrini, je veľmi smutné," vyjadril sa Drucker. Na rozdiel od spomínaných lídrov, on sám je zaočkovaný a dodáva, že vplyvní politici by mali ísť príkladom. "Až 187 000 percent je väčšie riziko že zomrie človek na následky ochorenia Covidu, ako že zomrie na následky očkovania," dodal bývalý minister zdravotníctva. 

Igor Matovič sa ešte v novembri nevedel rozhodnúť, či bude prvý, alebo posledný. "Ja vopred hovorím, že zaočkovať sa na 100 percent dám, ale pripadalo by mi to férové, aby som sa ako kapitán lode dal zaočkovať úplne posledný," uviedol vtedy Matovič. Medzičasom zohnal ruskú vakcínu, ani tou sa však zaočkovať nedal. Dodnes tak nevieme, či a kedy sa dá zaočkovať. Ešte v máji sa bývalý premiér vyjadril, že na očkovanie nemá čas. "Bola aj iná robota. Ale registrujem, áno už dva týždne som sa mohol prihlásiť do čakárne, dať sa zaočkovať, ale tak som sa ešte nezaočkoval," povedal Matovič. 

Robert Fico dlhodobo o očkovaní hovorí ako o biznise. Výhrady má už aj k otázke, či sa dá zaočkovať. "Ja nie som agentom farmafirmy. A ani nikdy nebudem. Ja slobodne hovorím môj názor na očkovanie. Čo je na tom nezodpovedné, keď hovorím verejnosti, kto chcete, choďte sa dať zaočkovať," uviedol Fico. Peter Pellegrini naopak verejnosť k očkovaniu vyzýva. On sám ale vakcínu nemá. Podľa niektorých zdrojov čakal expremiér na jednodávkovú vakcínu. Tá už v ponuke je ale Pellegrini v čakárni - nie je. "Nasledujúce dni po skončení môjho 180 dňového obdobia po prekonaní by som rád absolvoval testy na protilátky aby som vedel, či moje telo je alebo nie je po prekonaní COVIDu pripravené prekonať covid," povedal Pellegrini. Až potom sa chce rozhodnúť, či, kedy a akou vakcínou sa dá zaočkovať.

Minister Lengvarský má však pre ľudí s takýmto váhavým postupom stručný, no celkom jednoznačný odkaz. "Nech sa dajú očkovať," dodal Lengvarský. Zaočkovanie troch politikov samozrejme štatistiky nezmení. Lenže títo traja expremiéri majú tisíce podporovateľov, ktorí možno stále čakajú len na to, čo urobia ich lídri. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy