Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Očkovanie v ambulanciách: Minister zdravotníctva žiada lekárov, aby pomohli zvýšiť zaočkovanosť
Zdielať na

Očkovanie v ambulanciách: Minister zdravotníctva žiada lekárov, aby pomohli zvýšiť zaočkovanosť

Archívna reportáž

očkovanie v ambulanciách

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva predstavilo postup, ako sa lekári môžu zaregistrovať na očkovanie svojich pacientov v ambulanciách. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že očkovanie je jediným východiskom pre opätovný návrat do života pred pandémiou. Lengvarský zároveň vyzval všetkých lekárov, aby pomohli pri očkovaní.

"Žiadam všetkých obvodných lekárov, aby pomohli pri očkovaní. Práve oni sú ľuďom najbližší," povedal Lengvarský. 

Ako to bude fungovať:

  • Ľudia sa budú na očkovanie prihlasovať u svojho lekára
  • Očkovať v ambulanciách sa budú len tí, ktorí nemajú ešte žiadnu dávku vakcíny
  • do systému sa zatiaľ prihlásilo 64 lekárov
  • vakcíny sa budú objednávať cez lekárne
  • lekári si budú môcť svojich pacientov objednávať podľa zaužívaného systému, nemusia tak zavádzať nový systém objednávania
  • Objednávať sa na očkovanie bude možné telefonicky či emailom, lekári prípadne môžu osloviť svojich pacientov cez miestny rozhlas
  • Odmeny za očkovanie budú lekári dostávať rovnako ako vo vakcinačnom centre, odmena je vo výške 7,50 eura

​Slovensko je stále krajinou, v ktorej prevažuje vidiecke obyvateľstvo, títo ľudia majú problém s dochádzaním do očkovacích centier. "Teraz prichádza čas, kedy vakcína príde za všetkými občanmi. informácie o dostupnosti očkovania budú obyvateľom bližšie," povedala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo Monika Palúšková. Do očkovania sa zapoja aj obvodní lekári. "Práve obvodní lekári sú tí, ktorí poznajú svojich pacientov najlepšie. Je to dôležité najmä pri deťoch, ktorí z toho nemajú taký strach, keďže svojho doktora poznajú," uviedla pediatrička Elena Prokopová. 

Lekári sa môžu prihlásiť na internetovej stránke health.gov.sk. 

1. Prihlásenie

 Prihlasovací formulár sa nachádza na stránke health.gov.sk.  Hneď v prvom kroku lekár zvolí možnosť "Prihláste sa". 

Registrácia lekárov bude prebiehať na internetovej stránke ministerstva zdravotníctva. Lekár sa prihlási, vyplní zmluvu a pošle ju na ministerstvo zdravotníctva. "Sme stále bližšie k občanom, preto vyzývam všetkých lekárov a rodičov, aby dali zaočkovať svoje deti," povedal štátny tajomník MZ SR Kamil Száz. Očkovanie v ambulancii je postavené na priateľskom prístupe, aj keď sa jedná o nový výkon. "Pripravujeme vysvetľovací dokument, ktorý dostanú všetci lekári. Usmernenie vyzerá zložito, ale je úplne jednoduché," uviedla hlavná odborníčka pre pediatriu Elena Prokopová. Tento systém sa spúšťa od 1. júla, lekári sa môžu prihlásiť už teraz. "Očkovanie u obvodného lekára bude iné. Pre nás je jednoduchšie robiť od začiatku, preto budeme uprednostňovať ľudí, ktorí ešte nedostali prvú dávky," dodala Prokopová. 

2. Registrácia 

​Poskytovateľ si vyberie možnosť "Registrácia", ktorá prebieha online a ministerstvo túto požiadavku okamžite zaeviduje. 

Pri tomto kroku je aj dôležité stiahnuť "Zmluvu o spolupráci". Tú je potrebné vytlačiť, vypísať, podpísať a následne poslať na uvedenú adresu. 

​Ľudia, ktorí majú záujem o očkovanie v ambulancii, sa nebudú prihlasovať cez internetovú stránku, ako tomu bolo doteraz. "Pacienti musia kontaktovať svojho lekára a záleží len od neho, kedy si vyhradí čas na očkovanie," uviedla Prokopová. "Reálne číslo lekárov, ktorí by mohli očkovať je viac ako 4 tisíc," povedala Monika Palúšková, prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska. Lengvarský dúfa v to, že sa ľudia nechajú zaočkovať. "Verím tomu, že občania dostanú rozum a nechajú sa zaočkovať," uviedol. "Očkovacia kampaň bude výraznejšia a bude predmetom rokovania na rokovaní ústredného štábu," povedal. Slabá zaočkovanosť je najmä na východnom Slovensku. "Nechcem ľudí nútiť do očkovania, je to však najlepšia cesta," povedal minister. "Dúfame v to, že sa do očkovania v ambulanciách zapojí čo najviac obvodných lekárov," uviedol Lengvarský. 

4. Vyplnenie formuláru 

​Vo formulári uvedie lekár názov ambulancie poskytovateľa ambulantnej starostlivosti, ďalej vyplní svoje meno (poskytovateľ ambulantnej starostlivosti), telefónny kontakt a e-mail. Po tomto kroku bude lekár zaevidovaný do zoznamu ministerstva zdravotníctva ako poskytovateľ ambulantného očkovania. Objednávanie vakcíny bude možné, keď bude zmluva medzi lekárom a ministerstvom zaevidovaná v Centrálnom registri zmlúv. Očkovacie látky budú distribuovať lekárne. "Evidujeme viac ako 700 lekární, ktoré budú distribuovať vakcíny," povedal Lengvarský.

Tí, ktorí sa chcú dať zaočkovať u lekára, budú môcť využiť služby len svojho lekára. "Jedná sa o princíp legislatívy. Poskytovateľ musí mať istotu o tom, že pacient je vhodný na očkovanie. Obvodní lekári poznajú svojich pacientov a poznajú ich anamnézu. Ak lekár zaočkuje pacienta v domácom prostredí, musí dbať na všetky pravidlá," povedala Palúšková. Táto služba bude dostupná najmä pre tých, ktorí sa nemôžu dostaviť do ambulancie. "Ide o to, že lekár si tento výkon môže nechať preplatiť cez poisťovňu. Ak by lekár zobral pacienta, ktorý nie je uňho zapísaný. Je možné, že by tento úkon nebol preplatený," povedala Prokopová. 

Ministerstvo uvažuje o odmeňovaní ľudí za očkovanie, tento krok je aj v rukách ministerstva financií. "V hre je lotéria či plošné odmeňovanie obyvateľov," uviedol Lengvarský. Očkovaniu bude prechádzať celonárodná kampaň. "Chceme to spustiť spolu, možno sa k tomu pridá aj odmeňovanie obyvateľov za očkovanie,," doplnil minister. "Nemôžeme niekoho nútiť, aby sa dal očkovať. Tí, ktorí ho odmietajú by si mali uvedomiť, že očkovaním nechránia len seba, ale aj svoju rodinu," povedal Lengvarský. 

V sobotu spustia green pasy

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský uviedol, že v sobotu spustia tzv. green pas. Zároveň však vyzval ľudí, ktorí sa nechystajú v najbližších hodinách od spustenia cestovať, aby si ho hneď nesťahovali a nepadol tak systém. "Verím tomu, že spustenie Covid pasov bude úspešné, pokiaľ sa všetci nebudú prihlásiť naraz," povedal Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy